• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkiolika žemės ūkio produkcijos gamyba užsiimančių bendrovių vienijanti bendrovė „Agrowill Group“ praneša pritarianti Žemės ūkio ministerijos ketinimams didinti mokestį už nedirbamus žemės plotus ir mano, kad mokestis turėtų būti didesnis nei planuojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2011 metų sausio 1 dienos nedirbamos žemės savininkai už nenaudojamą žemę turės mokėti nuo 0,01 iki 4 proc. žemės rinkos vertės mokestį. Įvedus didesnius mokesčius žemės nedirbantiems savininkams, apleistų ir nenaudojamų žemės plotų turėtų gerokai sumažėti.

REKLAMA

„Šis mokestis turėjo būti įvestas jau seniai. Žemę turintys ir ją dirbantys bei pridėtinę vertę valstybei kuriantys ūkininkai už savo nuosavybę mokėjo vienodai su žemę komerciniais tikslais įsigijusiais asmenimis. Tokia situacija nėra adekvati ir sąžininga. Mokestis turėtų būti ne vien simbolinis, jo dydis turėtų paskatinti nenaudojamos žemės savininkus imtis konkrečių veiksmų“, - teigė „Agrowill Group“ direktorius Algirdas Pareckas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Pareckas pabrėžė, kad pagal naująją žemės apmokestinimo tvarką nedirbamos žemės plotų turėtų gerokai sumažėti, nes patiems žemės savininkams bus nenaudinga mokėti didesnį mokestį už nedirbamą žemę. Taigi žemę ūkininkas galės išnuomoti pats arba laikinai perleisti ją disponuoti Valstybiniam žemės fondui, kuris pasirūpins žemės panaudojimu.

Įvesdama diferencijuotus žemės mokesčius už dirbamą ir nedirbamą žemę, Žemės ūkio ministerija tikisi skatinti žemės ūkio plėtrą Lietuvoje. Šiuo metu pagal nominalią žemės vertę skaičiuojamas vienodas žemės mokestis nuo kitų metų bus skaičiuojamas ne tik pagal rinkos vertę, bet ir atitinkamai skirsis dirbamos ir nedirbamos žemės plotų savininkams. Naujuosius mokesčius skaičiuojant pagal žemės rinkos vertę, dirbamos žemės savininkai ir toliau mokės ne didesnį už esamą 1,5 proc. žemės vertės mokestį, o tuo tarpu nedirbamų ir apleistų žemių savininkams mokestis gali būti pakeltas iki 4 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų