• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarų kandidatavimas savivaldybių tarybų rinkimuose ar aktyvi veikla kampanijos metu nesuderinama su Seimo nario mandatu, mano teisės ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės projektų ir tyrimų centro (TTPC) siūlymu, Seimo nario kandidatavimas savivaldybių tarybų rinkimuose turėtų būti leidžiamas tik tuo atveju, jei parlamentaras pasižadėtų po rinkimų atsisakyti Seimo nario mandato.

REKLAMA

Pasak TTPC teisininkų, dalyvaudami politinėse grumtynėse dėl valdžios savivaldybių tarybose parlamentarai sumenkina ir suvaržo Seimo nario mandatą.

Kaip pastebima TTPC išplatintame pareiškime, tarp kandidatų į savivaldybių tarybas - labai daug Seimo narių, kurie aktyviai dirbo agitacinėje kompanijoje, o po rinkimų dalyvauja formuojant savivaldybių tarybų valdžią, tuo tarpu pagal Konstituciją ir Konstitucinio Teismo nutarimus, Seimo narių mandatas negali būti suvaržytas jokia kitais įsipareigojimais.

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkų manymu, parlamentarai, tiek būdami kandidatais, tiek išrinktais į savivaldybių tarybas, prisiima įvairiausių įsipareigojimų, netgi tokių, kuriais supriešina save su Seimu, tuo tarpu Seimo nario mandatas įpareigoja juos dirbti būtent Seimo nario, kaip visos Tautos, o ne kurios nors savivaldybės atstovo, darbą.

Pasak TTPC teisininkų, savivaldybių tarybų formavime dalyvaujantys Seimo nariai, pažeisdami Konstituciją ir Seimo statutą, visiškai nusišalino nuo savo tiesioginių pareigų.

Pagal Konstituciją, Vietos savivaldos įstatymą bei tarptautinius teisės aktus, nurodo TTPC, vietos savivalda yra atskirta nuo centrinės valdžios - parlamento ir vyriausybės, savivalda yra būtent vietos gyventojų, bendruomenių saviveiksmiškumo pasireiškimas, o šis principas Lietuvoje pažeidžiamas, nes čia savivaldybių tarybų formavime didelę įtaką turi Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak TTPC, Lietuvos teisė nedraudžia atsisakyti Seimo nario mandato ir pereiti dirbti į savivaldybės tarybą, tačiau šis atsisakymas ir perėjimas į savivaldą turi būti sąžiningas ir realus, tai yra iš anksto užfiksuotas Seimo nario raštiškame pareiškime.

Teisės ekspertų siūlymu, turėtų būti parengtos įstatymų pataisos, kurios nustatytų, kad Seimo nariai gali dalyvauti savivaldybių rinkimuose, jeigu jie yra parašę pasižadėjimą atsisakyti Seimo nario mandato. Be to, turi būti nustatyta, kad už tą laiką, kol Seimo narys kovoja dėl postų savivaldybėje, jam neturi būti mokamas joks atlyginimas iš valstybės biudžeto.

REKLAMA

Savaitgalį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo kiek daugiau mažiau nei penktadalis parlamentarų, 30 iš 141, tačiau vos keli iš jų, sužinoję rinkimų rezultatus, svarstys galimybę palikti kėdę Seime.

Pirmosiose sąrašų pozicijose buvę ir į tarybas patekę parlamentarai neslepia, jog Seimo nario mandatą į savivaldybės tarybos nario keis tik tuo atveju, jei, pavykus suformuoti palankią koaliciją, galės tikėtis mero posto.

2006-ųjų pabaigoje parlamentarams buvo siūloma priimti įstatymo pataisa, pagal kuria būtų uždrausta parlamentarams vesti savo partijas į savivaldybių tarybų rinkimus, tačiau Seimo nariai tokį siūlymą atmetė.

2002 metais Konstitucinis Teismas (KT), aiškindamas tarybos nario mandato suderinamumą su kitomis pareigomis, yra konstatavęs, kad jokios užimamos pareigos negali apriboti piliečio teisės siekti išrinkimo į savivaldybės tarybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų