• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uzbekai prisimena Kirgizijoje patirtą košmarą

Gulėdamas Andižano miesto (Uzbekistanas) ligoninės lovoje 65 metų Chikmatulas Urunbajevas CNN žurnalistams papasakojo, ką jam teko patirti Kirgizijos Ošo mieste. Kirgizijoje gyvenęs etninis uzbekas sunkiai tramdė ašaras žurnalistams rodydamas savo sužalotą ranką.

REKLAMA
REKLAMA

Etninio kirgizo paleista kulka prieš kelias dienas senoliui sutrupino rankos kaulą. Ch. Urunbajevas vis dar skundžiasi nepakeliama kančia.

REKLAMA

Jis teigia, kad gauja ginkluotų kirgizų praėjusį ketvirtadienį atėjo į jo namus. Vyrai šovė į Ch. Urunbajevą ir paliepė visai jo šeimai nešdintis iš Kirgizijos. Netrukus vyrai padegė namą.

„Jie rėkė, kad Kirgizija yra kirgizams ir kad čia nėra vietos uzbekams“ - teigė Ch. Urunbajevas.

Tarptautinis Raudonojo kryžiaus komitetas teigia, kad savo namus Kirgizijos pietuose dėl gresiančio smurto buvo priversti palikti šimtai tūkstančių etninių uzbekų. Daugiau nei šimtas tūkstančių šių uzbekų rado prieglobstį Uzbekistane įrengtose laikinose stovyklose. Iš Kirgizijos pabėgę uzbekai pasakoja siaubingas istorijas, kurias jiems teko patirti.

REKLAMA
REKLAMA

Tos pačios ligoninės, kurioje gydomas Ch. Urunbajevas, intensyvios terapijis skyriuje guli ir Erkinas. Šis vyras kovoja už savo gyvybę. Gydytojai teigia, kad vyrui sulaužyta kaukolė, sutrupintas žandikaulis, nuo ausies iki ausies perrėžta gerklė. Yra gausu įrodymų, kad vyras buvo kankinamas, o po to paliktas likimo valiai mirti. Gydytojai teigia, kad ant jo genitalijų buvo pilamas verdantis vanduo.

Uzbekistano ligoninės yra perpildytos Kirgizijoje sužeistų uzbekų.

Tiesa, nuo smurto nukentėjo ne tik vyrai.

Daugėja liudijimų apie tai, kaip gaujos kirgizų prievartavo uzbekų moteris.

Uzbekistano Jala Kudukos miesto ligoninėje, esančioje netoli sienos su Kirgizija, CNN žurnalistai sutiko dvi seses, kurios sutiko kalbėti tik tokiu atveju, jei bus apsaugotas jų anonimiškumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes buvo nugabentos į kavinę, kur mus atskyrė nuo vyrų. Tuomet aš ir mano sesė buvome išprievartautos, mums grasinta peiliu. Mūsų mama buvo verčiama stebėti visą sceną. Jie viską filmavo mobiliaisiais telefonais ir juokėsi“ - pasakoja viena iš sesių.

Tai tėra tik vienas iš siaubingų liudijimų apie įvykius Kirgizijoje. Tokių liudijimų daugėja kasdien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų