• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po pateikimo vieno balso persvara pritarė nutarimo projektui, kuriuo dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio parlamentarų grupė siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį už tokį opozicijos inicijuotą, Seimo nario Vytenio Povilo Andriukaičio pateiktą projektą po pateikimo balsavo 58 Seimo nariai, prieš buvo 31, susilaikė 26 parlamentarai.

REKLAMA

Toliau plenariniame posėdyje Seimas planuoja svarstyti jį birželio 17 d.

"Kuo greičiau kreipsimės į Teismą, tuo greičiau gausime atsakymą", - kreiptis į KT kolegas įtikinėjo V. P. Andriukaitis.

Kartu su valdančiąja koalicija – t.y. „prieš“ – nebalsavo nė vienas A. Valinsko partijos parlamentaras.

A. Valinskas praeitą savaitę viešai pareiškė, kad jei nebus atšauktas kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, tai jo partija negalės palaikyti koalicijos sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu Jūs priimsite Seimo vardu kreipimąsi į KT, reiškia visi Lietuvos Respublikos piliečiai ir visi įstatyme apibrėžti asmenys liks neapdrausti, nes įstatymo nuostata, kas yra draudžiami, nebegalios. O tai reiškia, į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą per metus negausime 4 milijardų litų. Tai jūs to norite?", - piktinosi Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius.

Savo parašus po nutarimo projektu padėję 53 parlamentarai prašo KT ištirti, ar kai kurios Sveikatos draudimo įstatymo nuostatos neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreipimąsi į Konstitucinį Teismą inicijuojantys Seimo nariai tikisi, jog įstatymo nuostatos, įtvirtinančios reikalavimą darbo santykiuose nedalyvaujantiems asmenims mokėti PSD įmokas, bus pripažintos antikonstitucinėmis.

Seimo nutarimo projekte nurodomi kai kurie įstatymo straipsniai, galimai prieštaraujantys Konstitucijai. Politikų nuomone, įstatymo 6 straipsnis pagal reguliavimo apimtį gali prieštarauti konstituciniam teisinės valstybės principui ir Konstitucijai.

Jame nurodyta, jog PSD yra draudžiami Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai, nuolat gyvenantys Lietuvoje; laikinai Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai, jeigu jie teisėtai dirba čia, bei nepilnamečiai jų šeimos nariai; Lietuvos piliečiai, nuolat ar laikinai gyvenantys šalyse, su kuriomis Lietuva yra sudariusi tarptautines sutartis dėl privalomojo sveikatos draudimo, ir šių šalių piliečiai, nuolat ar laikinai gyvenantys Lietuvoje, draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu šių sutarčių nustatyta tvarka.

REKLAMA

Parlamentarų nuomone, galimai Konstitucijai prieštarauja ir Sveikatos draudimo įstatymo 17 straipsnio 9 dalis, pagal kurią asmenys, kurie nėra draudžiami valstybės lėšomis arba už kuriuos nemoka draudėjai, kas mėnesį moka už save 9 procentų minimalios mėnesinės algos, galiojančios mėnesio, už kurį mokama įmoka, paskutinę dieną, dydžio PSD įmokas.

Nutarimo projekte teigiama, jog šios Sveikatos draudimo įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijos 53 straipsnio 1 daliai, kuri nustato, kad: "Valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus. Įstatymas nustato piliečiams nemokamos medicinos pagalbos valstybinėse gydymo įstaigose teikimo tvarką".

REKLAMA

Taip pat remiamasi KT praktika, kurioje nesyk yra pasisakyta apie socialinio draudimo teisinį reguliavimą.

Pasak kreipimosi į KT iniciatorių, Lietuvoje galiojantis socialinio draudimo modelis grindžiamas visuotinumo ir solidarumo principais, kas reiškia, jog valstybinio socialinio draudimo įmokas privalo mokėti visi dirbantys asmenys, iš savo veiklos gaunantys draudžiamųjų pajamų, taip prisidedant prie socialinio draudimo lėšų kaupimo, sudarant prielaidas mokėti išmokas tiems asmenims, kuriems įstatyme numatomos išmokos turi būti mokamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Taigi konstitucinė doktrina pareigą mokėti socialinio draudimo įmokas susiejo su dalyvavimu darbo rinkoje. Ir atvirkščiai, nedalyvaudami darbo rinkoje asmenys negauna draudžiamųjų pajamų, todėl įpareigojimas šiems asmenims mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas prieštarautų konstitucinei doktrinai", - sako parlamentarai.

Tam, jog būtų kreiptasi į Konstitucinį Teismą, už šį nutarimo projektą turi balsuoti ne mažiau kaip 1/5 visų Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų