• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė specializuota žemės ūkio, maisto ir pakavimo pramonės paroda „AgroBalt 2010“ – puiki vieta pristatyti ir populiarinti netradicinius žemės ūkio produktus.

REKLAMA
REKLAMA

Vieną tokių – sliekų veiklos produktų biohumusą ir bene pažangiausią visame pasaulyje jo gamybos technologiją parodoje pristatys Lietuvos sliekų augintojų asociacija.

REKLAMA

Nors biohumuso gamyba ir jo panaudojimas Lietuvoje nėra naujiena, parodoje bus galimybė įsitikinti, kad pati gamta žemės ūkio produkciją gaminantiems vidutiniams ir smulkiems ūkiams suteikia unikalią galimybę apsieiti be chemijos pramonės produktų.

Parodos „AgroBalt 2010“ gyvulininkystės paviljone be čia žadamų demonstruoti žemės ūkio gyvulių, žirgų, paukščių ir kitų smulkių gyvūnų, apie 20 kv m. stende savo veiklą – biohumuso gamybos technologiją ir rinkoje esamus iš biohumuso pagamintus produktus, pristatys Lietuvos sliekų augintojų asociacija (LSAA).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak LSAA veiklą kuruojančios Žemės ūkio rūmų Augalininkystės skyriaus vyriausiosios specialistės ekologiniam žemės ūkiui ir agroaplinkosaugai dr. Editos Karbauskienės, susidomėjimas sliekų auginimu turi periodiškumą. Šia veikla paprastai labiau imamasi domėtis sunkmečiu, kaip papildomu pajamų šaltiniu. Sliekų auginimo „vajus“ stebėtas apie 1993 m. Pastaruoju metu sliekų augintojų veikla taip pat suintensyvėjusi.

Tiesa, šiandien šių šaltų slidžių gyvių augintojų asocijuotos gretos nėra gausios. LSAA veikloje intensyviai dalyvauja apie dešimt ūkininkų. Į rinką biohumuso produktus šiuo metu tiekia trys ūkininkai. Pasak LSAA prezidento Gintaro Šimkaus (Šiaulių r.), organizacijos tikslas – jungti tik tuos sliekų augintojus, kurie orientuojasi į prekybą biohumusu. Tie, kurie nori sliekų pagamintą biohumusą naudoti savo reikmėms, gali sėkmingai veiklą vykdyti ir pavieniui. Žinoma, LSAA nemokamai teikia konsultacijas visiems susidomėjusiems šia veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„AgroBalt 2010“ gyvulininkystės paviljone įsikursiančiame LSAA stende bus demonstruojama viena pažangiausių pasaulyje Kalifornijos sliekų auginimo ir laikymo - biohumuso gamybos technologija. Pasak G. Šimkaus, parodos lankytojai turės galimybę įvertinti naują sliekų auginimo technologiją su vermireaktoriumi. Jis padeda sliekų auginimo technologiją ne plėsti horizontaliai, bet maksimaliai išnaudoti patalpos aukštį. Norintiems užsiimti sliekų auginimu ir biohumuso gamyba savo reikmėms, LSAA stende ras ir nedidelių buitinių vermikompostavimo dėžių.

REKLAMA

LSAA stende bus galima įsigyti įvairių sliekų augintojų siūlomų produktų: biohumuso, trąšų (tame tarpe ir skystų), komposto dėžių, pačių Kalifornijos sliekų, žemės mišinių biohumuso pagrindu. Šie produktai skiriami ne tik daržininkams mėgėjams, bet ir vidutiniams bei smulkiems ūkiams, užsiimantiems žemės ūkio gamyba.

Suintensyvėjusį susidomėjimą sliekų auginimu ir biohumuso panaudojimu šiandien skatina ir ES teisė. Remiantis mūsų šalyje galiojančia ES Tarybos direktyva dėl atliekų sąvartynų, kasmet privalu mažinti biologiškai skaidomų komunalinių (organinių) atliekų kiekį, išvežamą į sąvartynus. Minėtu reikalavimu siekiama mažinti sąvartynų plotus, paviršinių bei požeminių vandenų užterštumo grėsmę, tausoti mus supančią aplinką. Kadangi atliekų deginimo įrenginiai kainuoja brangiai, urbanistikos specialistai miestų gyventojų sukauptoms organinėms atliekoms perdirbti taip pat siūlo pasitelkti Kalifornijos sliekus. Ši Lietuvoje kol kas dar neišnaudota sliekų verslo niša, pasak specialistų, turi gerą perspektyvą. Patirties šioje veiklos srityje būtų galima pasisemti iš Italijos ir Vokietijos, ten Kalifornijos sliekai jau naudojami miesto gyventojų išmetamoms organinėms atliekoms perdirbti.

REKLAMA

Sliekų perdirbtos organinės atliekos – biohumusas yra puiki ekologinė trąša. Viena tona biohumuso prilygsta dešimčiai tonų mėšlo. Mokslininkų teigimu, biohumuso gerosios savybės (skirtingai nei mėšle, nėra nitratų ir patogeninių ligų sukėlėjų, tai idealus dirvožemio drėgmės reguliatorius, stabili trąša) dirvožemyje išlieka net ketverius metus.

Vieną tokių – sliekų veiklos produktų biohumusą ir bene pažangiausią visame pasaulyje jo gamybos technologiją parodoje pristatys Lietuvos sliekų augintojų asociacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų