• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo sunkiau gyventi - tuo daugiau absurdų, susijusių su įvairiais mokesčiais. Ne išimtis - privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestis. Žmonės piktinasi, kad šį mokestį turi mokėti ir neturintieji darbo, o kartais - net sumokėjęs įmokas nebūsi laikomas apdraustu.

REKLAMA
REKLAMA

Pasipiktinimo skambučių dėl privalomojo sveikatos draudimo sistemos "neteisybių" sulaukia ne tik redakcija, bet ir Klaipėdos teritorinė ligonių kasa.

REKLAMA

"Vakarų ekspresui" paskambinęs klaipėdietis Arūnas piktinosi, kad pavėlavę bent dieną sumokėti mėnesinę sveikatos draudimo įmoką, žmonės, šias įmokas mokantys savarankiškai, netenka draustumo... trims mėnesiams.

"Kirpėjos, individualių įmonių savininkai privalo mokėti 72 litus sveikatos draudimo mokesčio. Moki moki, bet jei pavėluoji iki 30 dienos susimokėti, draudimas nutrūksta trims mėnesiams. Tai neteisingas paradoksas, skriaudžiami žmonės", - savo nuomonę reiškė klaipėdietis Arūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriškis dėl to sakė skambinęs į ligonių kasas, bandęs aiškintis, bet nieko paguodžiančio neišgirdęs.

"Taip ir nesupratau, dėl ko tokia neteisybė. Gal kad grįžusieji iš užsienio nepiktnaudžiautų tuo? Mano supratimu, sumokėjus įmoką draudimas turėtų iškart įsigalioti", - svarstė mūsų skaitytojas.

Absurdiškiausia esą tai, kad pinigai už kiekvieną mėnesį vis tiek bus išreikalauti, nes sveikatos draudimas yra privalomas, tačiau paslaugos žmogus, ištikus bėdai, negaus.

Pats su šia problema susidūręs Arūnas padarė išvadą, jog sistema dirba kam tik nori, bet ne žmogui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius Alfridas Bumblys pripažino, kad ši problema egzistuoja, ir per dieną jo vadovaujama įstaiga sulaukia nemažai skambučių su priekaištais ir klausimais. Jo manymu, sistemai trūksta lankstumo - juk žmonės turi įvairių problemų, ne visada gali laiku susimokėti.

"Bet yra kaip yra, mes turime vykdyti įsakymus", - sakė jis.

Nedirbai? Mokėk

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) sistemoje tai ne vienintelis absurdas.

Internete platinamoje peticijoje "PSD įmokoms už nieką - ne" piktinamasi, kad nedirbę ir darbo biržoje neregistruoti žmonės metų gale PSD įmokas vis tiek turi sumokėti, nors medicinos paslaugų gauti negalėjo. Pildydamas metinę pajamų mokesčio deklaraciją žmogus turi pažymėti, kiek mėnesių dirbo ar nedirbo, ir automatiškai apskaičiuojama skola.

REKLAMA

"Tad jei 2009 metais bent vieną mėnesį neturėjote jokių socialinių garantijų, privalėsite už kiekvieną mėnesį mokėti po 72 litus. Už ką?" - piktinasi peticijos autoriai.

"Šis įstatymas yra totalus absurdas. Sveikatos draudimo įmoka turėtų garantuoti atitinkamas paslaugas. Tačiau niekur nedirbę, biržoje neregistruoti ir kitų socialinių garantijų neturėję žmonės negalėjo naudotis jokiomis nemokamomis sveikatos įstaigų paslaugomis. Už kiekvieną vizitą valdiškoje gydymo įstaigoje jie privalo mokėti atitinkamą sumą. Tad už ką dabar mokėti po 72 litus?" - rašoma peticijoje.

REKLAMA

Beje, sužinoję, kad jiems teks už metus sumokėti 864 litus, bedarbiai suplūdo į darbo biržas užsiregistruoti. Mat oficialų bedarbio statusą turintys žmonės PSD įmokų mokėti nebeturi.

Komentaras


Salvinija ANDRIUŠIENĖ, Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Informatikos ir statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja:

Tokia tvarka, kai pavėlavęs sumokėti įmoką netenki draustumo trims mėnesiams, nustatyta Privalomojo sveikatos draudimo įstatymo pataisose nuo 2009 metų sausio 1 dienos. Jose įrašyta, kad privalomasis sveikatos draudimas žmogui, savarankiškai dirbančiam arba savarankiškai mokančiam įmokas, įsigalioja tik po trijų įmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas galioja ilgiau nei metus, ir žmonės galėjo įprasti mokėti įmokas kiekvieną mėnesį. Įmokas sumokėti vėlavo tie, kurie buvo įpratę mokėti nereguliariai.

Beje, jei žmogus neapdraustas ir jam kas nors atsitinka arba jis nori gauti medicinos paslaugas, jis turi mokėti vienkartinę 2400 litų įmoką.



Genovaitė PRIVEDIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų