• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežiaus brolis pripažino dalijęs antausius mokiniams

Popiežiaus Benedikto XVI brolis pripažino, kad tuo metu, kai dirbo mokykloje ir vadovavo jos chorui, ne kartą apdalino chore giedančius vaikus antausiais. Georgas Ratzingeris Katalikų berniukų chorui Rėgensburge vadovavo 30 metų, iki 1994-ųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Mokykla, kurioje dirbo popiežiaus brolis, ir pats choras šiuo metu yra atsidūrę dėmesio centre dėl kaltinimų seksualinių vaikų išnaudojimu.

REKLAMA

Duodamas interviu katalikiškam laikraščiui „Passauer Neue Presse“, monsinjoras G. Ratzingeris, kuriam dabar yra 86 metai, neigė žinojęs apie seksualinį vaikų išnaudijimą, tačiau pripažino, kad berniukai dažnai būdavo baudžiami griežtomis fizinėmis bausmėmis, kurios neretai būdavo skiriamos be jokios rimtesnės priežasties. „Aš pats kelis kartus esu sudavęs antausį, nors visada dėl to jausdavausi blogai“ - teigė popiežiaus brolis. G. Ratizngeris aiškino, kad seksualinio išnaudojimo atvejai chore buvo įvykdyti prieš 50-60 metų, o tuo metu jis ten dar nedirbęs.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad dirigavimas chorui buvo didelis malonumas, tačiau pripažino, kad kartais būdavo prislėgtas, jei repeticija klostydavosi ne taip, kaip suplanuota. Berniukų tampymas už ausų, jo teigimu, buvo standartinė bausmė už blogą giedojimą ir netinkamą elgesį. Tačiau G. Ratzingeris teigia labai apsidžiaugęs, kai 1980 metais fizinės bausmės buvo uždraustos įstatymu. Jis paprašė savo aukų atleidimo.

Vokietijos katalikų bažnyčia pastaruoju metu supurtė kaltinimai fiziniu ir seksualiniu smurtu prieš vaikus. Anksčiau panašūs kaltinimai krito ir JAV bei Airijos bažnyčioms. Be to, tyrimą dėl seksualinio vaikų išnaudojimo pradėjo ir Olandijos katalikų vyskupai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vatikanas pasmerkė blogą elgesį su vaikais ir teigia, kad katalikų bažnyčios Vokietijoje, Austrijoje ir Olandijoje vadovybė greitai reagavo į pareikštus kaltinimus bei ėmėsi reikiamų veiksmų.

Tačiau liberalūs katalikai kelia klausimą, kiek apie seksualinį vaikų išnaudojimą žinojo pats popiežius Benediktas XVI, kuris septintajame dešimtmetyje buvo teologijos profesorius Vokietijoje ir trumpai dirbo Rėgensburge. Vėliau jis nuo 1971 iki 1982 metų buvo Miuncheno ir Freisingo arkivyskupas.

Vokietijos vyriausybė jau apkaltino Vatikaną, kad šis stengėsi paslėpti tiesą. Pirmadienį šalies teisingumo ministrė Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pareiškė, kad Vatikanas 2001 metais atitvėrė katalikiškas mokyklas tylos siena, nes priimta direktyva numatė, kad vaikų išnaudojimo atvejai šios mokyklose yra „popiežiškojo konfidencialumo atvejis“.

Kompozitorius Franzas Wittenbrinkas, kuris mokėsi minėtoje Rėgensburgo mokykloje, žurnalui „Der Spiegel“ pareiškė, kad mokykloje buvo įtvirtinta sadistinių bausmių, susijusių su seksualiniu pasitenkinimu, sistema. Mokyklos vadovas esą turėjo įprotį vakarais į savo kambarį pasikviesti 2 ar 3 berniukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų