REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Krikščionių partijos pirmininkui Gediminui Vagnoriui neaiškūs Lietuvos bažnyčios hierarchų susirūpinimo motyvai dėl šios partijos pavadinimo, politikas žada svarstyti jų pareiškimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar partija atsisakytų savo pavadinimo, kaip tikisi bažnyčios hierarchai, G. Vagnorius nesiima atsakyti.

REKLAMA

"Nesinori spėlioti galimų sprendimų. Mes atidžiai išnagrinėsime viešą Vyskupų kreipimąsi, kuris mums yra netikėtas, mums iki galo neaiškūs motyvai", - Eltai sakė G. Vagnorius.

Remiantis senomis Europos partijų pavadinimų tradicijomis, Krikščionių partija, pasak jo, atspindi ne religines, bet krikščioniškosios kultūros vertybes. Kaip pastebi G. Vagnorius, Vakarų Europoje centro dešinės politinės partijos tradiciškai vadinamos krikščioniškais pavadinimais.

REKLAMA
REKLAMA

"Trumpinant pavadinimus, ar siekiant išvengti pasikartojimo, gali būti praleidžiamas žodis demokratai. Pavyzdžiui, Bavarijoje (Vokietija) pagrindinė partija vadinasi Krikščionių socialinė sąjunga. Lietuvoje net dvi politinės partijos turi Krikščionių demokratų pavadinimą, dėl to mes pasirinkome trumpesnį pavadinimo variantą", - sako partijos pirmininkas, ekspremjeras G. Vagnorius.

Teisingumo ministerija kliūčių nemato (papildyta 13.12)

Teisingumo ministerija (TM) teigia dar nesulaukusi prašymo registruoti organizaciją. Preliminariai, TM nemato kliūčių tokiam partijos pavadinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerijoje pasiteiravus, ar registruojant Gedimino Vagnoriaus vadovaujamos partijos pavadinimą bus atsižvelgta į krikščioniškų religinių bendruomenių ir bendrijų narių nuomonę, patikinta, jog apie tai kalbėti dar anksti. TM iki šiol nesulaukė oficialaus prašymo registruoti partiją.

"Esame negavę prašymo registruoti partiją būtent tokiu pavadinimu. Jeigu bus gautas toks prašymas, tai ir bus vertinamas atitikimas įstatymų reikalavimams", - sakė Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rūta Spulginaitė.

Ji patikino, kad per anksti vertinti Krikščionių partijos pavadinimo interpretacijas.

"Įstatymuose, kiek aš žinau, tikrai nėra įtvirtintas joks draudimas registruoti partiją tokiu pavadinimu", - pridūrė TM atstovė.

REKLAMA

***

Kaip ELTA jau skelbė, Dievo žodį skelbiantys tradicinių krikščioniškų religinių bendruomenių ir bendrijų nariai reiškia didžiulį susirūpinimą dėl neseniai susikūrusios partijos pavadinime vartojamos grynai bendrinės krikščionio sąvokos. Taip, Bažnyčios hierarchų nuomone, apeliuojama į religinę, o ne į politinę tapatybę.

Bažnyčios hierarchai tikisi, kad naujoji partija atsisakys šio pavadinimo, o Teisingumo ministerija jo neregistruos.

Krikščionio terminas partijos pavadinime vartojamas neatsakingai ir nepagarbiai, teigia Bažnyčios hierarchai, o šis terminas yra jiems visiems svarbus ir ypač reikšmingas, nusakantis visą jų gyvenimo, veiklos, apsisprendimo ir minties kryptį, įtvirtinantis religinį tapatumą.

Pareiškimą pasirašė Lietuvos Vyskupų Konferencijos Pirmininkas arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Lietuvos Evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis, Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos vadovas Metropolitas Chrizostomas, Lietuvos Evangelikų reformatų Unitas Lithuania Sinodo generalinis superintendentas kunigas Rimas Mikalauskas, Lietuvos Evangelikų reformatų Bažnyčios vardu - generalinis superintendentas kunigas Algimantas Kvedaravičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų