• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nestabili psichika?

Nestabili psichika?

REKLAMA

Rusijos milicininkų elgesys tapo tiesiog nebepakenčiamas. Visam pasauliui neramu, kad kas antra žinutė spaudoje rėkte rėkia apie nederamus milicijos pareigūnų poelgius. Neteisėtas ginklo naudojimas, žmonių sužalojimai, o galiausiai ir žmogžudystės liudija – Rusijos valdžia nepajėgi susitvarkyti su savo šalies tarnautojais.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis įvykis, pašiurpinęs Rusijos ir viso pasaulio piliečius, – sostinės Chamovnikų prokuratūros pastate iš milicininko ginklo paleistas šūvis, mirtinai sužalojęs bendradarbį. Toks poelgis tiesiog verčia visus susimąstyti ar stabili pareigūnų, dirbančių milicijoje, psichika, ir kyla klausimas, ar dažnai ji yra tikrinama. Netgi abejojama, ar su tam tikromis psichologinėmis bėdomis kovojantys pareigūnai neišvengia privalomų psichikos patikrų šiek tiek nešvariu būdu. Taigi ant Rusijos milicijos krito juodas negarbės šešėlis.

REKLAMA

Nušovė kolegą

„Minėtas konfliktas kilo tarp dviejų seržantų iš specialiojo pulko, kuris saugo šį pastatą. Konflikto metu vienas jų išsitraukė pistoletą ir šovė kolegai į akį, šis mirė vietoje“, – situaciją komentavo vienas Rusijos teisėsaugos atstovų.

Pasak jo, šovusysis iškvietė Chamovnikų vidaus reikalų skyriaus pareigūnus ir jiems pasidavė.

Per apklausą įtariamasis tvirtino, jog ginklas iššovė netyčia, neatsargiai su juo elgiantis, sakė Rusijos prokuratūros Tyrimų komiteto Maskvos skyriaus vadovas Anatolijus Bagmetas. Pasak jo, nagrinėjamos ir kitos šio tragiško įvykio versijos.

REKLAMA
REKLAMA

Nužudė žurnalistą

Kita ne mažiau sukrėtusi žinia iš Rusijos: „Milicininkas mirtinai sumušė žurnalistą“ – skelbia Maskvos dienraščio antraštė.

Vakarų Sibiro miesto Tomsko žurnalistą, kurį blaivykloje per Naujųjų metų šventes sumušė milicininkas, ištiko koma ir jis mirė ligoninėje.

„Nukentėjusysis neišgyveno”, – tik taip susiklosčiusią situaciją sugebėjo pakomentuoti Tyrimų komiteto prie Rusijos prokuratūros Tomsko srities valdybos atstovas.

Surištą 47-erių metų vietos žurnalistą, kuris į Tomsko blaivyklą pateko sausio 4 dieną, milicininkas sumušė po pamainos, laukdamas tarnybinio autobuso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kelių valandų blaivyklos darbuotojai išsiuntė žurnalistą namo. Į namus iškviesta greitosios pagalbos brigada nelaimėlį atvežė į ligoninę, kur jis skubiai buvo operuotas dėl sunkaus vidaus organų sužalojimo. Iki mirties jis buvo komos būklės ligoninės reanimacijos skyriuje.

Kovojo su problemomis

Tyrimo duomenimis, areštuotas 26-erių metų milicijos darbuotojas Aleksejus Mitiajevas aiškina savo tokį itin žiaurų elgesį stresu ir asmeninio gyvenimo problemomis.

„Yra pirminiai duomenys, kad nukentėjusiajam trūko šlapimo pūslė, sužalotas žarnynas. Daiktas, kuriuo padaryti šie kūno sužalojimai, paimtas, atliekama ekspertizė. Aš galiu pasakyti, kad tai ne lazda, ne šluota, ne guminė lazda”, – sakė Tyrimo komiteto vadovo pavaduotojas Andrejus Gusevas.

REKLAMA

„Pirminiais duomenimis, konflikto tarp kaltinamojo ir nukentėjusiojo nebuvo. Milicininkas aiškina savo veiksmus stresu”, – spaudos konferencijoje Tomske sakė A.Gusevas.

„Jis iš esmės gyveno dviejose šeimose. Ir, kaip aiškina, šis stresas susijęs su šeimos reikalais. Viena moteris nuo jo turi du vaikus, kita – vieną. Visi mažamečiai”, – sakė jis.

Kiti septyni blaivyklos darbuotojai, budėję tą naktį, šioje byloje yra liudytojai.

„Nukentėjusysis nešaukė. Tyrimas kol kas neturi duomenų, kad būtų galima ką nors kaltinti bendrininkavimu. Visi darbuotojai byloje yra liudytojai ir talkina tyrimui”, – sakė A.Gusevas ir pridūrė, kad po mėnesio bus atlikta A.Mitiajevo pirminė psichologinė ekspertizė.

REKLAMA

Valdžia tik svaidosi pažadais

Padažnėję atvejai, kai piliečius nužudo žmonės su antpečiais, pernai paskatino valdžią pripažinti problemą ir imti kalbėti apie teisėsaugos institucijų reformą.

Bet Naujieji metai prasidėjo senu stiliumi: per šventes buvo sulaikytas milicininkas, nušovęs per buitinį kivirčą sniego valymo mašinos vairuotoją, o girtas saugaus eismo keliuose tarnybos inspektorius netoli Smolensko išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir atsitrenkė į vietos prokuroro automobilį. Per susidūrimą su prokuroru važiavusi keleivė žuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netyčinė žmogžudystė?

Verta prisiminti ir kiek senesnę ant Rusijos milicijos juodą dėmę metusią istoriją.

Rusijos Karabulako miesto teismas dėl opozicinio žurnalisto Magomedo Jevlojevo nužudymo per „neatsargumą” nuteisė milicininką dvejiems metams laisvės atėmimo, bausmę atliekant kolonijoje-gyvenvietėje. Žurnalistas žuvo milicijos automobilyje nuo šūvio į smilkinį. Šūvio tiesiai į smilkinį vertinimas kaip netyčinis veiksmas verčia suabejoti Rusijos teisėtvarkos institucijų kompetencija.

Kaltinamasis Ibrahimas Jevlojevas teisėjui skelbiant nuosprendį nedalyvavo posėdyje, pasinaudodamas šia įstatymuose numatyta teise.

REKLAMA

Kaltinamojo, kuris buvo vietos milicijos vadovų apsaugos tarnybos vadovas, atstovai pareiškė esantys visiškai patenkinti teismo sprendimu. Tiek kaltininkas, tiek auka nėra giminės, tik bendrapavardžiai.

Papiktino sprendimas

Nušauto žurnalisto giminaičiai piktai reagavo į tokį nuosprendį ir jį vadino pernelyg švelniu.

Nukentėjusiųjų atstovas Magomedas Gandarovas pareiškė, jog nukentėjusiojo šeima nesutinka su šiuo teismo sprendimu ir rengsis jį užprotestuoti. Advokatas neatmetė galimybės kreiptis į Strasbūro teismą.

REKLAMA

M.Jevlojevas, kuris kritiškai vertino Ingušijos pareigūnus, savo interneto svetainėje ingushetia.ru skelbė pranešimus apie piktnaudžiavimus, pagrobimus ir nužudymus šiame pietiniame Rusijos regione.

Jis žuvo 2008 metų rugpjūčio 31 dieną milicijos automobilyje pakeliui į apklausą nuo šūvio į smilkinį. Pareigūnai jį suėmė vietos oro uoste, į kurį jis atskrido iš Maskvos.

Milicija tvirtino, kad jis buvo nušautas atsitiktinai, per kilusias grumtynes. Byla taip pat buvo iškelta pagal baudžiamojo kodekso 109-ąjį straipsnį (mirties sukėlimas per neatsargumą).

Tuo metu teisių gynėjo giminaičiai primygtinai teigia, kad tai buvo sąmoningai padarytas nusikaltimas, kurį reikia vertinti kaip tyčinę žmogžudystę.

Reda OSTEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų