• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klajoklių Kirgizija

Ieškantys egzotikos vis dažniau vietoj šiaurinės Afrikos pakrantės ar Turkijos paplūdimių renkasi primirštas Centrinės Azijos šalis. Čia naujų potyrių galite pasisemti už itin mažą kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ir nelengva patekti, verta pamatyti Kirgiziją – klajoklių ir plytinčių stepių šalį.

Nebent keliaujate į Kirgiziją iš Kinijos ar iš kitų kaimyninių valstybių, jūsų kelionė šioje šalyje prasideda ir baigiasi sostinėje Biškeke. Kalnai ir stepės gali vilioti išvykti, ypač, įstrigus kamštyje ar pasiklydus tarp betoninių sovietinės architektūros šedevrų, tačiau pačiam miestui verta skirti bent vieną dieną.

REKLAMA

Nors praėjo 20 metų nuo nepriklausomybės atgavimo, komunizmą bei Šaltąjį karą menantys paminklai vis dar krenta į akis.

Valstybiniame istorijos muziejuje vis dar yra JAV kaubojaus, jojančio ant raketos freska. Be to, Amerikos universitetą vis dar stebi Markso ir Engelso statulos.

Kiti verti dėmesio objektai: buvusio SSRS lyderio Mikhailo Frunzes namai, papuošti Kalėdų Senelio paveikslais. Beje, pastarasis yra tapęs beveik tautos didvyrių po to, kuomet viena Švedijos logistikos kompanija pareiškė, jog Kirgizija yra patogiausia šalis greitam kalėdinių dovanų pristatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Šilto vandens ežeras Issyk Kul yra tik pusės dienos kelio nuo Biškeko atstumu. Tai – antras didžiausias kalnų ežeras po Titikakos, tad jo vandenyje sovietų kariškiai testuodavo povandenines torpedas.

Šiandien vargu ar galėtumėte atsidurti karinių apmokymų centre, tačiau jus tikrai apstulbins rusų šeimų, užplūdusių kurortus bei SPA centrus, skaičius. Jei norite to išvengti – poilsiui nesirinkite šiaurinio ežero kranto. Pietuose – daug mažiau žmonių (tiesa, mažiau ir infrastruktūros).

Šis regionas įdomus ir tuo, jog praeityje buvo žinomas dėl medžioklės su ereliais. Bokonbaevo kaime susitikome su medžiotoju ir jo auksiniu ereliu Tamara. Popietę trukusios medžioklės metu Tamara mums pačiupo tris kiškius bei neidentifikuotą graužiką, kurio pakako vakarienei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nenorite žiūrėti kaip erelis grįžta nešdamas kažką švelnaus ir pūkuoto, galite turėti mėsos su savimi. Taip galėsite grožėtis erelio skrydžiu ir jo vikrumu.

Nuo Issyk Kul galima eiti pėsčiomis ar joti arkliu iki Chong Kemino (kirgiziškai - „ Didžiojo slėnio“). Turus čia organizuoja vietinės kompanijos, tad tai – puikus būdas pakilti į 4000 metrų aukštį bei pasidžiaugti vietiniu kraštovaizdžiu.

Mes apsistojome Ashu mieste, esančiame slėnio apačioje. Čia jūs galite stebėti ir Kok Boru, arba „mirusios ožkos polo“. Vietinės komandos, garsiai šaukdamos ir kvatodamos, kovoja kiekvieną savaitgalį. Didelė ožka – mirusi, išdarinėta, be galvos ir kojų, mėtoma vieno žaidėjo kitam su neįtikėtinu vikrumu bei greičiu. Įvartis sužadina nedidelės žiūrovų grupės džiaugsmą.

REKLAMA

Kirgizai jau tūkstančius metų gyvena klajoklių gyvenimą, kurį geriausia patirti jurtose susirinkusiose šeimose.

Čia gyvenantieji dienas leidžia jodinėdami arkliais, augindami jakus bei ožkas. Jurtos, apšiltintos veltiniu bei kitomis medžiagomis, yra pakankamai šiltos, tačiau verta apsisiausti šiltais rūbai – iki tualeto naktį tenka pasivaikščioti.

Viena iš miegojimo jurtoje keistenybių – niekada nežinai su kuo teks miegoti. Lovos paruošiamos kas naktį ir jos būna tokio dydžio, kiek yra miegančiųjų. Jauku, tačiau priprasti reikia.

REKLAMA

Ką reikia žinoti:

* Šiuo metu nėra tiesioginių skrydžių iš Europos ar JAV miestų. Teks skristi į vieną iš regiono oro uostų (Maskvą, Almatą ir pan.) bei keliauti iš ten.

* Turistų vizas galite įsigyti Biškeke. Viza 30 dienų kainuoja 50 svarų sterlingų.Užsiliksite ilgiau – teks sumokėti baudą.

* Tik keletas žmonių kalba kita kalba be kirgizų ir rusų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų