• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spustelėjęs šaltis užvertė darbu medikus, pareigūnus ir socialinius darbuotojus. Neblaivūs sušalėliai plūstelėjo į Panevėžio ligoninę, Socialinės paramos centro darbuotojai suka galvas, kur dar įmanoma pakloti čiužinius šilumos ieškantiems benamiams, o policininkai ir ugniagesiai pasiryžę aplankyti elgetų viešbučiais virtusius Panevėžio apleistus pastatus.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmosios aukos Panevėžio rajone šaltis pareikalavo praėjusį savaitgalį.

Margučių kaime sekmadienį savo kieme rasta mirusi 45-erių A.Š.

Namų taip ir nepasiekusią mirtinai sušalusią moterį aptiko iš viešnagės pas kaimynus grįžtantis sugyventinis. Manoma, kad A.Š. sušalo būdama neblaivi. Ji svečiavosi pas tuos pačius kaimynus, tačiau namo viena išėjo keliomis valandomis anksčiau už sugyventinį.

REKLAMA

Ieškos benamių

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas prognozuoja, kad šalčiui nesitraukiant netrukus turėtų prasidėti sušalusiųjų antplūdis.

„Kol kas benamiai dar kenčia, bet ilgai taip tęstis negali. Kiekvieną rytą primename pareigūnams, kad nepravažiuotų pro gulintį žmogų. Su ugniagesiais tikrinsim apleistus būstus. Tikėtina, kad ten gali būti įsikūrę neturintieji pastogės. Ir gyventojų prašome pastebėjus rūsyje, šiluminiuose tinkluose, laiptinėse apsigyvenusius žmones pranešti mums“, – „Sekundei“ teigė R.Bobinas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalčio pasekmes jau pajuto Panevėžio ligoninės Priėmimo skyrius. Pastarosiomis dienomis medikų pagalbos prireikė ne vienam neblaiviam, praeivių gatvėje surastam sušalėliui.

Sustirusius pacientus medikams teko ir karšta arbata girdyti, ir patalais kamšyti, ir patiems paskui įkaušusiuosius po lauką lakstyti.

„Kol namiškiai atvyko pasiimti neblaivaus vyriškio, sanitarėms, vien darbo apranga vilkinčioms, paskui jį teko į kiemą bėgti, kad sulaikytų besiveržiantį namo. Tokios būklės žmogaus vieno į šaltį juk neišleisi“, – pasakojo Priėmimo skyriaus vedėja Lina Trokaj.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebeužtenka vietų

Į Panevėžio socialinės paramos centro duris vakarais pasibeldžia po 7–9 šiltos nakvynės ieškančiuosius. Tokiems naktiniams sušalėliams centre paruoštos septynios lovos: penkios vyrams ir pora dailiosios lyties atstovėms.

„Po Naujųjų dar nė vienos moters nesulaukėme, todėl ir jų vietas vyrams užleidžiame. Atėjusiesiems vėliau tenka miegoti ant čiužinių. Kai šalta, priimame ir su kvapeliu. Tik visai girtus policijai perduodame“, – pasakojo centro socialinė darbuotoja Dalia Čergelienė.

Nors nemokama pastoge pasinaudoję naktiniai klientai neturi teisės centre pasilikti ir dieną, tačiau, pasak D.Čergelienės, spaudžiant šalčiui darbuotojams nekyla ranka jų išvaryti.

REKLAMA

Ne vienas naktinis centro lankytojas pageidautų sudaryti sutartį su Savivaldybe ir už simbolinį mokestį tapti nuolatiniu įstaigos gyventoju.

Tačiau tokia galimybė Panevėžio benamiams vis sunkiau prieinama. Centre tėra 51 vieta, o eilės jame apsigyventi laukia 14 panevėžiečių.

„Per visą centro gyvavimo laiką tiek laukiančiųjų dar nėra buvę. Padėtis tikrai labai sunki. Panevėžiui 51 vietos tokioje įstaigoje per mažai. Pernai tik trys nuolatiniai mūsų gyventojai gavo socialinius būstus – per metus tiek eilė tepasistūmėjo“, – kalbėjo D.Čergelienė.

REKLAMA

Ekonominis sunkmetis koreguoja Socialinės paramos centro gyventojų kontingentą. Dar prieš metus įstaigos duris dažniausiai varstydavo grįžusieji iš įkalinimo įstaigų. Dabar tarp prašančiųjų laikinos pastogės dominuoja 30–45 metų darbo netekę vyrai.

Dėl nesėkmingai susiklosčiusio gyvenimo jie kaltina krizę ir į gatvę išvariusias drauges.



Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų