• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano sostinėje Teherane šiandien, vykstant religinei Ašuros šventei, atsinaujino neramumai. Naujausiais duomenimis per masines demonstracijas žuvo bent keturi žmonės, įskaitant opozicijos lyderio, į prezidento postą kandidavusio Huseino Musavio, sūnėną.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo prezidentinių rinkimų birželį, kuomet per šalį nuvilnijo protestų banga, opozicija stengiasi bet kokius didesnius žmonių susiėjimus paversti demonstracijomis prieš dabartinį šalies lyderį Mahmoudą Ahmadinejadą.

REKLAMA

Opozicijos ir saugumo pajėgų susidūrimai prasidėjo vakar. Tuomet policija siautėjančius žmones ramino šūviais į orą bei sulaikydama antivyriausybinius šūkius skanduojančius asmenis.

Policija, numačiusi galimas demonstracijas per Ašurą, šiandien buvo visiškoje parengtyje. Pranešama, kad netoli Imamo Husseino aikštės centriniame Teherane ji protestuotojams vaikyti panaudojo ašarines dujas bei užblokavo kelius. Kitur mieste demonstruojantys žmonės buvo mušami policininkų bananais.

REKLAMA
REKLAMA

 „BBC“ duomenimis, kažkas iš minios pavogė saugumo pajėgų motociklą ir jį padegė. Be to, virš miesto, leisdami juodų dūmų kamuolius zuja sraigtasparniai, o policiją reikmenimis aprūpina, į vietas, kur susirėmimai yra itin aršūs atskriejantys, maži sunkvežimiai.

Protestuotojai išvien skandavo „mirtis diktatoriui“, o kai kurie net nuplėšė ajatolos Khamanei portretą.

Minia su policija žaidžia „katės ir pelės“ žaidimą: mobilios grupės greitai susitelkia vienoje vietoje, tuomet išsisklaido ir renkasi kur nors kitur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ašura švenčiama 10-ąją muharamo, - pirmojo musulmonų metų mėnesio dieną. Ji žymi šiitų gedulo dėl Imamo Husseino žūties kulminaciją.

Imamas Husseinas, kuris 680 m. žuvo Kerbelos mūšyje, laikomas kankiniu. Šis mūšis sukūrė atskirtį tarp šiitų ir sunitų musulmonų. Irane daugiausia gyvenai šiitai.

Per Ašuros apeigas žmonės skanduoja, atgailaudami mušasi sau į krūtinę, sinchronizuotais judesiais plakasi grandinėmis ir kardais.

Be to, šiandien praėjo savaitė, kai mirė didysis ajatola Hosseinas Ali Montazeri. Jis buvo vienas iš 1979 m. revoliucijos idėjinių tėvų bei nevengė kritikuoti dabartinės valdžios.

Septintoji diena islame yra skirta gedėjimui. Taigi Irano opozicija šiuo metu turi dvi geras priežastis rengti demonstracijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų