• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laukti, kol pakliūsi pas uostamiestyje dirbantį gydytoją specialistą, kartais tenka net tris mėnesius. Tačiau šis laikas gali pailgėti dvigubai, jei nesuskubsi prisiregistruoti nurodytą mėnesio dieną, kai išduodami išankstinės registracijos talonai.

REKLAMA
REKLAMA

"Mano sūnus šiemet negali lankyti sporto mokyklos, nes negauna pažymos iš vaikų kardiologo", - skundėsi "Vakarų ekspresui" Gargžduose gyvenanti Jolanta.

REKLAMA

Moteris pasakojo, kad į Vaikų ligoninės Konsultacinę polikliniką Klaipėdoje paskambino dar rugsėjo mėnesį. Atsakymas - skambinti spalio 1 dieną, kai bus registruojami vaikai sausio mėnesiui. Paskambinusi spalio 1-ąją sužinojo pavėlavusi - talonų jau nebėra. Tačiau net lapkričio 2-ąją prisiregistruoti vasario mėnesiui nepavyko - talonų nebebuvo.

"Nežinau, ką bedaryti", - piktinosi moteris. Ieškodama išeities ji sakė bandžiusi registruotis "Salvijos" medicinos centre, bet ir ten eilės esančios keli mėnesiai į priekį.

REKLAMA
REKLAMA

Laukti - tris mėnesius

Vaikų ligoninės Konsultacinės poliklinikos vedėja Liuda Pliuškienė nenustebo, paklausta apie sunkią galimybę pakliūti pas vaikų kardiologą. Tokia padėtis susidariusi pastaruoju metu, kai dėl objektyvių priežasčių - ligos, kasmetinių ir motinystės atostogų, kvalifikacijos kėlimo kursų - negalėjo dirbti kelios vaikų kardiologės. Konsultacijas teikė tik dvi - viena dirbanti visu, kita - puse etato.

"Vasario mėnesiui išdavėme talonus lapkričio 2 dieną. Eilė prie registratūros buvo nuo pusės aštuonių. Užregistravome atėjusius žmones, o dvi darbuotojos registravo telefonu. Apie 15 val. registracija buvo baigta, išduota per 700 talonų", - informavo vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Pliuškienė pripažįsta, kad problema gauti vaikų kardiologo konsultaciją tikrai egzistuoja - ne tik Klaipėdoje, o ir visoje Lietuvoje šių specialistų trūksta.

Tiesa, poliklinika patenkintų pacientų poreikį, jei kaip anksčiau visu etatu dirbtų trys, puse - dvi kardiologės. Kol taip buvo - eilės nebūdavo ilgesnės nei 2-3 savaitės.

Kai kuriems tėveliams poliklinikoje patariama registruotis pas vaikų kardiologus, dirbančius privačiose klinikose, kurios taip pat sudariusios sutartis su ligonių kasa, - "Salvijoje", "Northway" klinikoje Kretingoje.

REKLAMA

Tačiau ir ten greitai pakliūti pas vaikų kardiologą sudėtinga. Paskambinę į "Salvijos" registratūrą išgirdome, kad eilė prieis tik po Naujųjų metų.

Kitų specialistų trūkumo šiuo metu Vaikų ligoninės Konsultacinė poliklinika nejaučia - pas juos, informavo L. Pliuškienė, - galima patekti maždaug per savaitę. Kiek ilgiau - apie 13 dienų - tektų laukti konsultacijos pas traumatologus-ortopedus.

Dirba keliais etatais

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Sveikatos paslaugų planavimo ir analizės skyriaus vedėja Romualda Gylienė teigia, kad gauti planinę konsultaciją per 14 darbo dienų yra normalu.

REKLAMA

Tačiau yra specialistų, kurių konsultacijos klaipėdiečiams tenka laukti ilgiau nei dvi savaites. Tai suaugusiųjų echoskopuotojai, endokrinologai, endoskopuotojai, akušeriai-ginekologai, gastroenterologai, kardiologai, nefrologai, neurologai, oftalmologai, onkologai, radiologai, urologai; vaikų alergologai, kardiologai, neurologai, neurochirurgai, oftalmologai, reumatologai, ortopedai-traumatologai, pulmonologai. Pas šiuos specialistus gali tekti laukti 20-60 dienų. Tiesa, eilės pas šiuos gydytojus pailgėja per atostogų sezoną.

Ligonių kasa kas mėnesį savo internetiniame tinklalapyje pateikia iš sveikatos priežiūros įstaigų gautus duomenis, kokios yra trumpiausios laukimo eilės pas specialistus. Deja, ji susilaukia žmonių skundų, kad šie duomenys netikslūs - eilės kai kada pas kai kuriuos gydytojus ilgesnės, nei nurodyta lentelėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Analizuodami duomenų bazę, ligonių kasos specialistai pastebėjo, jog daugelis gydytojų dirba ne vienoje, o keliose įstaigose. Jiems atsiunčiami duomenys kartais net šokiruoja - duomenų bazė rodo, jog yra specialistų, sugebančių dirbti net keliais etatais keliose skirtingose įstaigose. Rekordas - vienas gydytojas, dirbantis šešiais etatais. Dėl galimų klaidų šie duomenys bus tikrinami.

"Įsimylėję" vieną daktarą

Ligoninių administracijos pastebi, kad ambulatorinių konsultacijų skaičius po truputį auga. Bemaž visi ligoninėse dirbantys specialistai tam tikrą laiką konsultuoja ir ambulatorijose.

REKLAMA

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Gintautas Virketis sakė, jog gauti šios įstaigos specialistų konsultaciją nėra sudėtinga - pas daugumą jų galima pakliūti tą pačią dieną.

Bėda ta, kad žmonės dažnai nori pakliūti pas konkretų gydytoją, kuris ambulatorijoje konsultuoja tik kelias valandas per savaitę ir yra pelnęs populiarumą. Šiuo atveju, jei pacientas nesutinka kreiptis į kitą tos pačios srities gydytoją, jam gali tekti palaukti ir ilgiau.

"Juk nebūtina įsimylėti vieną daktarą, galima kreiptis į kitus", - šią problemą pripažino ir Jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga. Ši ligoninė pacientų atakuojama daugiausia dėl joje dirbančių populiarių kardiologų. Dėl to laukti jų konsultacijos gali tekti kur kas ilgiau nei mėnesį.

Genovaitė PRIVEDIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų