• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Vidmantas Žiemelis siūlo patobulinti Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) normas, reguliuojančias kaltinamojo akto perdavimą teismui. BPK pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs parlamentaras siūlo įpareigoti prokurorą teismui perduoti visą bylos medžiagą.

REKLAMA
REKLAMA

V. Žiemelis tikisi, kad pataisą priėmus bus sudaryta galimybė sąžiningai ir išsamiai bylą ištirti ir teisingai įvertinti veiką, t. y., priimti teisingą nuosprendį. Seimo nario nuomone, taip pat būtų užkirstas kelias piktnaudžiavimui ir korupcijai.

REKLAMA

V. Žiemelio teigimu, gali padidėti perduodamos bylos apimtis, tačiau teismui bus sudaryta galimybė visapusiškai ir išsamiai įvertinti visas bylos aplinkybes.

Pasak V. Žiemelio, šiuo metu galiojantis BPK suteikia galimybę prokurorui pateikti teismui vienpusiškus įrodymus, kurie yra tik apkaltinamojo pobūdžio.

"Pateikti teisinančio pobūdžio įrodymų prokuroras neįpareigotas, todėl teismas neturi galimybės visapusiškai įvertinti visų bylos aplinkybių, dėl to galimos ir klaidos. Teismai, negavę visos bylos medžiagos, negali matyti, ar visi nusikalstamos veikos epizodai ištirti, ar visi kalti asmenys patraukti atsakomybėn. Negalima nustatyti ir to, ar ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir prokuroras savo teisėmis nepiktnaudžiavo",- sako V. Žiemelis.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu BPK numatyta, kad prokuroras teismui perduoda tik tą bylos medžiagą, kuri gali būti reikalinga nagrinėjant bylą. Prokuroras neturi teisės neperduoti teismui tos bylos medžiagos, kuri buvo surinkta įtariamojo, jo gynėjo ar nukentėjusiojo arba jo atstovo prašymu.

"Dabar veikianti teisinė norma, kad "prokuroras teismui perduoda tik tą bylos medžiagą, kuri gali būti reikalinga nagrinėjant bylą", jau savaime dviprasmiška. Vienam prokurorui gali pasirodyti, kad ji gali būti reikalinga, kitam, kad ji - nereikalinga, o teismui turi būti svarbi visa su byla susijusi medžiaga", - sako V. Žiemelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų