• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasas atskleidė žydiškas Irano lyderio šaknis

Pasas, kurį per kovą vykusius prezidentinius rinkimus viešai demonstravo Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, liudija žydiškas lyderio šaknis, rašo britų dienraštis „The Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

Atidžiau ištyrus prezidento paso fotografiją, paaiškėjo, jog anksčiau jo šeimos pavardė buvusi „Sabourjian“, kas išvertus iš hebrajų kalbos reiškia „rūbų audėjas“. Šalia pavardės esanti žyma parodė, jog M.Ahmadinejado šeima į islamą atsivertė po jo gimimo.

REKLAMA

Ekspertų teigimu, žydiškos prezidento šaknys gali paaiškinti jo neapykantos persunktus išpuolius prieš žydus.

„Kiekviena šeima, kuri atsiverčia į kitą religiją, turi susikurti naują identitetą, smerkdama senąjį tikėjimą. Darydamas prieš žydų tautą nukreiptus pareiškimus M.Ahmadinejadas iš tiesų bando nuslėpti savo žydišką kilmę. Radikalioje šiitų visuomenėje jis jaučiasi labai pažeidžiamas“, - žurnalistams aiškino Arabų ir Irano studijų centro atstovas Ali Nourizadehas.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas Londone įsikūręs Irano žydų ekspertas teigė, jog pavardės galūnė „jian“ rodo, jog M.Ahmadinejado šeima buvo tikėjimą praktikuojantys žydai.

„Jis pasikeitė savo pavardę dėl religinių sumetimų. „Sabourjian“ yra labai tipiška Irano žydų pavardė“, - teigė ekspertas, Irane gimęs žydas.

Irano prezidentas niekada neneigė, jog jo pavardė buvo pakeista, šeimai persikėlus gyventi į Teheraną šeštajame dešimtmetyje. Tačiau jis atkakliai slėpė, iš kokios pavardės ji buvo pakeista.

Pasak prezidento giminių, M. Ahmadinejado tėvas kalvis Ahmadas pavardę pasikeitė ne tik dėl religinių, bet ir dėl ekonominių priežasčių. Tuomet Irano lyderiui buvo vos ketveri.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interneto tinklaraštininkas Mehdi Khazali, kuris vasarą paragino visuomenę ištirti prezidento tikrosios pavardės kilmę, buvo sulaikytas.

Mahmoudas Ahmadinejadas nuolat žėrė aštrią kritiką Izraeliui, kvestionavo jo susikūrimo teisėtumą ir neigė Holokaustą.

„Jie iš savęs sukūrė mitą, kurį pavadino „žydų žudymu“ ir jį stato aukščiau už Dievą, religiją ir pranašus“, - 2006 m. Teherane teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų