• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kino teatruose apsilankančių žiūrovų skaičius pagaliau pradėjo po truputį didėti. Prie teigiamo poslinkio labiausiai prisidėjo režisieriaus Ango Lee fantastinė drama "Milžinas Halkas", tačiau vargu ar būtų teisinga ilgai laukto filmo pasiektus finansinius rezultatus pavadinti sėkmingais.

REKLAMA
REKLAMA

Maži skaičiai

Septintąją vietą pelningiausių 2003 m. filmų lentelėje užimantis "Milžinas Halkas" per tris premjerinio savaitgalio dienas Lietuvos kino teatruose surinko 24,7 tūkst. Lt pajamas ir sudomino 2,3 tūkst. žiūrovų. Šioje sumoje yra ir išankstinių seansų duomenys. Tokie skaičiai yra pernelyg maži gausiai reklamuojamam ir daug kalbų sulaukusiam Holivudo fabriko superhitui, kuris kainavo apie 120 mln. JAV dol. Tiesa, filmo scenarijus pagrįstas komiksais, kurie daugeliui Lietuvos žmonių yra neįdomūs. Bet juk anksčiau panašaus žanro juostoms sekėsi geriau. Pavyzdžiui, 2003 m. gegužės mėn. "Iksmenai 2" per premjerinį savaitgalį surinko 39,8 tūkst. Lt (3,1 tūkst. žiūrovų), 2002 m. gegužės mėn. į "Žmogaus-voro" seansus buvo parduota bilietų už 46,5 tūkst. Lt (4,1 tūkst. žiūrovų), o 2000 m. rugsėjo mėn. "Iksmenai" galėjo pasididžiuoti 71,6 tūkst. Lt (6,9 tūkst. žiūrovų). Tačiau 2003 m. kovo mėn. "Drąsiaširdis" patyrė skaudų fiasko (14,9 tūkst. Lt, 1,2 tūkst. žiūrovų), bet šis filmas buvo daug prastesnis už "Milžiną Halką".

REKLAMA

Netgi mažiau komercijos ir holivudinio glaisto turėjęs ankstesnis režisieriaus Ango Lee kūrinys "Sėlinantis tigras ir tūnantis drakonas" 2001 m. vasario mėnesį pasirodė šiek tiek geriau - 28,9 tūkst. Lt pajamos ir 2,9 tūkst. žiūrovų. Paradoksas, bet per pirmąsias tris dienas "Milžiną Halką" pamačiusių žiūrovų skaičius yra vos 300 didesnis už holokausto dramos "Pianistas" auditoriją per premjerinį savaitgalį.

Vargu ar tokiu startu liko patenkinta kino platinimo kompanija "Bombos filmai", beveik visą liepos mėnesį televizijos ir radijo klipais bei reklaminėmis žinutėmis spaudoje anonsavusi žaliojo milžino pasirodymą. Žiūrovai apie šį filmą tikrai žinojo, todėl buvo galima tikėtis daug geresnio bilietų pardavimo. Juolab kino teatruose jau senokai trūko gero pramoginio filmo, o "Milžinas Halkas" visiškai neturėjo jokios konkurencijos. Rugpjūčio 1 d. Lietuvoje daugiau neįvyko naujų filmų premjerų, o visi repertuaro senbuviai jau atrodo gerokai išsisėmę.

REKLAMA
REKLAMA

Strategija

Pagal ankstesnius planus būtent šią dieną turėjo debiutuoti nuotykinis trileris "Kapų plėšikė Lara Kroft: Gyvybės lopšys", todėl kitos kino platinimo kompanijos nepanoro konkuruoti su įspūdingąja Angelina Jolie ir patraukė savo geriausius filmus vėlesniam laikui. Tuo nusprendė pasinaudoti "Bombos filmai" ir vietoj kompiuterinio žaidimo "Tomb Raider" antrosios ekranizacijos pasiūlė žiūrovams susipažinti su jaunu mokslininku, kuris iš pykčio pavirsta visa griaunančiu žaliu milžinu. Taip "Milžinas Halkas" išsivadavo iš rugsėjo mėnesio mėsmalės, kai tarpusavyje konkuruos beveik visi stipriausi šio sezono komerciniai filmai, ir gavo progą startuoti visiškai vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu dar sunku daryti konkrečias išvadas, ar šis sprendimas buvo teisingas. Tuo galutinai įsitikinsime sužinoję juostos "Kapų plėšikė Lara Kroft: Gyvybės lopšys" premjerinio savaitgalio rezultatą. Bet kokiu atveju Ango Lee naujausio darbo premjera Lietuvoje jau gerokai vėlavo. Tokius didelius komercinius filmus, kurių finansiniai rezultatai tiesiogiai priklauso nuo pirmojo savaitgalio, reikėtų išleisti neatitolstant nuo pasaulinės premjeros datos. JAV kino teatruose "Milžinas Halkas" labai įspūdingai debiutavo birželio 22 d. (62,1 mln. JAV dol.) ir per tą laiką geometrine progresija pasklido po internetinius serverius. Nelegalias šio filmo kopijas jau senokai įmanoma surasti beveik visų Lietuvos kabelinių televizijų ir interneto paslaugų tiekėjų serveriuose. Daugelis žiūrovų sugebėjo pamatyti žaliojo milžino nuotykius daug anksčiau ir pradėjo skleisti savo nuomonę. Būtent šie veiksniai, taip pat karšti vasaros orai turėjo didžiausią įtaką "Milžino Halko" ne pačiam geriausiam startui.

REKLAMA

Savo ruožtu drąsioji Lara Kroft pradėjo ieškoti "Gyvybės lopšio" relikvijos nuo liepos 25 d. Būtų labai idealu, jeigu režisieriaus Jano de Bonto filmas būtų debiutavęs Lietuvoje rugpjūčio 1 d., tačiau taip neįvyko. Taip nuotykinis trileris būtų buvęs apsaugotas nuo piratinių kopijų ir blogų atsiliepimų platinimo. O dabar laikas tiksi Angelinos Jolie nenaudai. JAV kino specialistai nepagailėjo kritikos atgimusiai Larai Kroft, netgi kompanijos "Universal" oficialūs atstovai neslėpė nusivylimo prastais finansiniais rodikliais (42,6 mln. JAV dol. per 10 dienų). 2001 m. rodytas filmas "Kapų plėšikė Lara Kroft" Lietuvoje buvo vertinamas prieštaringai, todėl jo tęsiniui bus labai sunku kovoti su romantine komedija "Visagalis Briusas" (383,1 mln. JAV dol. pajamos) ir fantastiniu veiksmo trileriu "Terminatorius 3" (227,2 mln. JAV dol. pajamos). Abu šie filmai taip pat vėluoja, bet turi pakankamai stiprius kozirius - komiką Jimą Carrey ir Holivudo veteraną Arnoldą Schwarzeneggerį.

REKLAMA

Užsienyje

Rugpjūčio 1-3 d. "Milžinas Halkas" buvo rodomas 25 pasaulio šalyse ir pajamų kasą pasipildė 2,6 mln. JAV dol. Režisieriaus Ango Lee filmas užsienyje surinko jau 87,2 mln. JAV dol. Besidžiaugiančius geru žaliojo komiksų herojaus pasirodymu kino studijos "Universal" atstovai liko priblokšti netikėtai prastu filmo startu Japonijoje, kur Holivudo produkcija visuomet buvo mėgstama. Tačiau šį kartą 432 kino teatrai per dvi dienas pardavė bilietų į "Milžino Halko" seansus tik už 1,2 mln. JAV dol.

Į Azijos teritoriją jau įžengė ir nuotykinis trileris "Kapų plėšikė Lara Kroft: Gyvybės lopšys", kuris Honkonge (šioje šalyje vykta filmo veiksmas) surinko 826 tūkst. JAV dol. ir nusipelnė geriausiai 2003 m. startavusio filmo vardo. Savaite anksčiau pradėtas rodyti kitose šio regiono šalyse olandų kilmės režisieriaus Jano de Bonto ("Greitis", "Šmėklos") filmas jau skaičiavo didelį nuosmukį (46 proc. Tailande, 55 proc. Filipinuose, 63 proc. Singapūre).

Akivaizdžiu lyderiu šiuo metu yra fantastinis veiksmo trileris "Terminatorius 3", kurį sukūrė režisierius Jonathanas Mostow ("U-571"). Po 12 metų pertraukos sugrįžęs prie nemirtingo roboto vaidmens aktorius Arnoldas Schwarzeneggeris dominuoja pagrindinėse Europos šalyse - filmas fantastiškai startavo D. Britanijoje (9,6 mln. JAV dol.), Vokietijoje (7,7 mln. JAV dol.) ir Ispanijoje (5,7 mln. JAV dol.). Tarptautinėje arenoje "Terminatorius 3" jau susirinko 141 mln. JAV dol. ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik filmams "Matrica: Perkrauta" (431 mln. JAV dol.), "Iksmenai 2" (165 mln. JAV dol.) ir "Visagalis Briusas" (146 mln. JAV dol.). Dar vienas studijų "Columbia" ir "Warner Bros." kūdikio ypatumas yra tas, kad fantastinis trileris kiekvienoje šalyje be išimties užima pirmąją vietą. Kitas mažiau džiuginantis faktas - "Terminatorius 3" be konkurencijos pirmauja iš nelegalių interneto serverių atsisiunčiamų filmų topuose (pvz., "Kazaa", "Emule" ir t.t.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų