• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDS) ragina Vyriausybę nedelsiant pakeisti savo sprendimą dėl naujos žemės mokesčio apskaičiavimo tvarkos pagal žemės verčių žemėlapius.

REKLAMA
REKLAMA

Šios partijos pirmininkė Seimo narė Kazimira Prunskienė ragina atsižvelgti į gyventojų socialinę padėtį, į juridinių bei fizinių asmenų, miestuose ar rekreacinėse vietovėse plėtojančių ūkinę, komercinę veiklą, finansines galimybes.

REKLAMA

Seimo narės teigimu, pagal naują žemės įvertinimą daugelyje savivaldybių gerokai pakilo komercinės paskirties, sandėliavimo, sodų bendrijų bei namų valdų žemės vertė, nors žemės ūkio paskirties žemė kai kuriose vietovėse ir atpigo. Labiausiai, anot jos, net keliasdešimt kartų, žemės vertė didėja didžiuosiuose miestuose, priemiestinėse arba rekreacijai naudojamose teritorijose.

K. Prunskienės teigimu, tokia situacija gerokai komplikuoja smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių ūkinę finansinę veiklą. Seimo narės nuomone, negalėdamos subalansuoti savo kaštų, jos bus priverstos trauktis į periferiją ar atsisakyti verslo. "Apskritai šitokia politika įtakos smulkių įmonių ir nepasiturinčių žmonių žemės - turto, kaip jų buities stabilumo garanto, perleidimą į turtingų žmonių rankas", prognozuoja Seimo narė.

REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga apgailestauja, kad Vyriausybė ir jai talkinančios valstybinės institucijos, spręsdamos mokesčių surinkimo problemas, eilinį kartą neatsižvelgė į visuomenės socialinę būklę, skurdžiausiai gyvenančias žmonių grupes.

Pasak K. Prunskienės, prieš priimant naują žemės mokesčio apskaičiavimo tvarką, reikėjo išsamiai informuoti visuomenę, supažindinti ją ir savivaldybes su žemės verčių žemėlapiais, deramai išanalizuoti jų atsiliepimus, padaryti žemės kainai taikomų koeficientų pataisas, atsižvelgiant į žemės vertės didėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tik tada galėjo būti pritaikyta nauja tvarka, be to - ne atbuline data, o nuo kitų metų", mano Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga.

Seimo valdybos sudaryta darbo grupė rengs Žemės mokesčio įstatymo pakeitimo projektą. Šį projektą, kuriame būtų patikslinta žemės mokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarka, planuojama parengti iki šių metų rugsėjo 20 d.

Tikimasi, kad rudens sesijoje Seimas apsispręs dėl žemės mokesčio.

Seimo sudarytai darbo grupei vadovaus Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų