• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos antradienį (04.15) sušvelnino retoriką Sirijos atžvilgiu ir nurodė neturinčios "karo plano" pulti, nors ir mano, kad Damaskas siekia įsigyti masinio naikinimo ginklų ir suteikia prieglobstį Irako pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais JAV valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) komentarais tikriausiai siekta išsklaidyti nuogąstavimus regione, kad Jungtinės Valstijos po greitos pergalės Irake gali imtis veiksmų prieš Siriją ar Iraną.

REKLAMA

"Šiuo metu nėra sąrašo, nėra jokio karo plano pradėti veiksmus prieš ką nors, nei siekiant nuversti jų vadovybę, nei siekiant įdiegti demokratines vertybes", - žurnalistams sakė C. Powellas.

Tačiau Jungtinės Valstijos teigia, kad Sirija suteikia prieglobstį bėgantiems Irako lyderiams. Vienas JAV pareigūnas vėlai antradienį sakė, kad Irako ambasadorius Tunise, buvęs ambasadorius Turkijoje Faroukas Hijazi (Farukas Hidžazis), kaip manoma, yra Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA

F. Hijazi 10-ojo dešimtmečio viduryje buvo Irako žvalgybos agentūros "Mukhabarat" užsienio operacijų skyriaus direktorius. Tuo metu, kaip manoma, Irako žvalgyba nesėkmingai mėgino nužudyti tuometinį JAV prezidentą George'ą Bushą (Džordžą Bušą), kuris buvo atvykęs į Kuveitą, sakė minėtas JAV pareigūnas.

JAV Senato užsienio reikalų komitete liepos mėnesį buvo paliudyta, kad F. Hijazi 1998 metų gruodį nuvyko į Afganistaną susitikti su Osama Bin Ladenu. Irakas šiuos kaltinimus neigė.

JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) šį sąmokslą nužudyti jo tėvą nurodė kaip vieną priežasčių karui su Iraku pradėti. Rugsėjo mėnesį sakydamas kalbą Hiūstone Teksase G. W. Bushas, turėdamas omenyje Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), pasakė: "Tai vyrukas, kuris bandė nužudyti mano tėtį".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąmokslą, kuriame F. Hijazi, kaip manoma, aktyviai dalyvavo, 1993 metų pradžioje atskleidė JAV ir Kuveito žvalgybos tarnybos.

Per G. Busho 1993-iųjų balandžio vizitą Kuveite, kuris buvo pirmasis jo apsilankymas šioje šalyje po 1991 metų, kai amerikiečių vadovaujama tarptautinė koalicija išstūmė iš Kuveito okupacines Irako pajėgas, ketinta susprogdinti kelias galingas bombas.

Nuotolinio valdymo automobilyje padėta bomba turėjo sprogti G. Bushui, kurį Kuveitas laiko savo išvaduotoju, atvykus į Kuveito miestą, nurodo informuoti šaltiniai. Jei šis išpuolis būtų nepavykęs, prie teatro, kur G. Bushui rengtasi įteikti garbės daktaro diplomą, turėjo būti pastatytas automobilis su kita bomba.

REKLAMA

Buvo numatytas ir savižudžio išpuolis, kuris būtų buvęs surengtas, jei būtų nepavykę du pirmieji išpuoliai.

G. Bushą pakeitęs JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) 1993-iųjų birželio pabaigoje už šį sąmokslą nurodė kariniam jūrų laivynui į Irako žvalgybos agentūros būstinę paleisti 23 sparnuotąsias raketas "Tomahawk".

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų