• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piliečiai, norintys atgauti nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą, visus reikiamus dokumentus turi pateikti iki 2003 m. gruodžio 31 d. Pavėlavus netenkama teisių į nuosavybę, bet šis terminas netaikomas teismo sprendimams. Taip numatoma Vyriausybės trečiadienį (07-09) pritartose Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisose.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisos pateiktos svarstyti Seimui.

Į įstatymo projekto pataisas įrašyta papildoma nuostata, jog nuosavybės teisės į nekilnojamąjį turtą atkuriamos piliečiams, kuriems jis perleistas nesilaikant įstatymo nustatytos formos ir tvarkos testamentu (naminiu testamentu) arba sutartimi.

REKLAMA

Be to, siūloma atkurti teises tiems piliečiams, kuriems nuosavybės teisių perėmėjai testamentu paliko turtą. Šiais atvejais faktas, turintis juridinę reikšmę, nustatomas tik teismine tvarka, kurią Konstitucinis Teismas pripažino teisėta.

Nustatyta, kad valstybinių parkų ir valstybinių draustinių, ypač vertingų ekologiniu ir rekreaciniu požiūriais, teritorijų ribas nustato Vyriausybė.

Aiškiau apibrėžiamos sąlygos, kada valstybė išperka gyvenamuosius butus. Pirma sąlyga - jeigu jie iš esmės pertvarkyti taip, kad pakeista daugiau kaip 50 procentų pagrindinių konstrukcijų, antra - jei visas bendras plotas padidėjo daugiau nei 30 procentų ir jo negalima atskirti nuo buvusiojo.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo sprendimą, panaikinamas teisinis reguliavimas, pagal kurį piliečiai negalėjo atgauti natūra gyvenamuosius namus, jų dalis, butus dėl to, kad juose gyvena nuomininkai.

Taip pat Vyriausybė pritarė įstatymo, kuris reglamentuoja kompensacijų už valstybės išperkamą turtą, dydį, mokėjimo tvarką, lengvatas, pakeitimams.

Nustatyta, kad Vyriausybė iš kompensacijoms mokėti numatytų biudžeto lėšų 20 procentų kasmet skiria asmenims, sergantiems sunkiomis ligomis, įrašytomis į Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą sąrašą.

Priėmus sprendimą grąžinti piliečiui natūrą gyvenamąjį namą, jo dalį, butą, valstybės garantijas siūloma išduoti tiek nuomininkams, tiek savininkams. Įstatyme siūloma suteikti daugiau pasirinkimo teisių nuomininkams.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų