• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinėje prokuratūroje antradienį (02.11) buvo apklausti TV žurnalistas Virginijus Gaivenis ir Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojas Valerijus Saveljevas.

REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio "Respublika" vyriausiasis redaktorius Vitas Tomkus prieš savaitę paprašė Generalinės prokuratūros iškelti baudžiamąją bylą VSD darbuotojui V. Saveljevui, kontaktavusiam su V. Gaiveniu, kuris anksčiau buvo "Respublikos" žurnalistas.

REKLAMA

V. Gaivenis ir V. Saveljevas buvo apklausti tiriant V. Tomkaus pareiškimą. Pokalbių turinio Generalinė prokuratūra nekomentavo.

V. Gaivenis BNS sakė, kad atvykęs į prokuratūrą pirmiausia pasiteiravo prokurorų, ar yra duota sankcija klausytis jo pokalbių mobiliojo ryšio telefonu. Žurnalistas teigė iš savo šaltinių VSD sužinojęs, esą jo pokalbių klausomasi. Generalinės prokuratūros vadovai, anot V. Gaivenio, užtikrino, kad tokios sankcijos nedavė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Gaivenio, jį apklausinėjusį prokurorą Česlovą Norinkevičių domino jo kontaktų su V. Saveljevu aplinkybės, taip pat kaip vyko jų susitikimas, kurį žurnalisto operatorius slapta nufilmavo. BNS nepavyko gauti V. Saveljevo komentaro dėl apklausos. Mobiliojo ryšio telefonu jis antradienį neatsiliepė.

Pirmadienį V. Saveljevas interviu TV kanalams neigė VSD generalinio direktoriaus Mečio Laurinkaus prielaidą, kad šis pareigūnas veikė ne vienas, ir tai buvęs V. Saveljevo sumanytas provokacinis veiksmas. Interviu televizijoms V. Saveljevas teigė, kad būtent jis pats tapo pažįstamo žurnalisto "provokacijos" auka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš dvi savaites dienraštis "Respublika" paskelbė, kad V. Saveljevas bandė verbuoti buvusį dienraščio žurnalistą, šiuo metu televizijos kanalu TV3 rodomos laidos "Abipus sienos" autorių V. Gaivenį, prašydamas kompromituojančių duomenų apie dienraštį ir bulvarinį leidinį "Vakaro žinios".

Per televizijas buvo parodytas žurnalisto ir VSD darbuotojo susitikimo įrašas, kuriame girdėti, kad VSD darbuotojas prašo informacijos apie "Vakaro žinias" ir jų leidėjus bei užsimena, esą tokius nurodymus departamentas gavęs iš Prezidentūros.

REKLAMA

M. Laurinkus pripažino, kad buvo nurodęs atitinkamų VSD padalinių vadovams tirti aplinkybes, kuriomis per "Vakaro žinias" buvo paskleisti gandai apie tariamą Vilniaus banko krizę.

Tačiau jis neigė davęs nurodymą rinkti kompromituojančią informaciją apie laikraščio leidėjus, o Prezidentas Valdas Adamkus pareiškė, kad įtarinėjimai pasikėsinimu į spaudos laisvę yra absurdiški ir įžeidžia jį asmeniškai. VSD dabar atlieka V. Saveljevo veiksmų tarnybinį patikrinimą.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) prezidiumas antradienį pareiškė, kad žurnalisto V. Gaivenio ir dienraščio "Respublika" leidėjo konfliktas su VSD darbuotoju netoleruotinas demokratinėje visuomenėje ir turi būti sprendžiamas nesuinteresuotų institucijų.

REKLAMA

"Bet kokios skubotos politinės spekuliacijos ir bandymai mesti šešėlį ant vieno ar kito valstybės pareigūno ar žurnalisto, taip pat institucijos, gali tik pakenkti objektyviam šio konflikto sprendimui. Todėl tik bešališka institucija tai gali objektyviai išspręsti", - rašoma pareiškime.

Anot LŽS prezidiumo, "profesionalus ir sąžiningas žurnalistas bei visuomenės informavimo priemonė, sužinojusi, kad jos darbuotojas neva šalies prezidento nurodymu yra verčiamas tapti specialiųjų tarnybų informatoriumi, pirmiausia turėjo kreiptis į Prezidentą ir paprašyti pakomentuoti šį įvykį ir tik po to skelbti apie jį visuomenei".

"Sensacingas skandalingos informacijos pateikimas yra pavojingas reiškinys pačiai žurnalistikai", - mano LŽS prezidiumas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų