• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Feodaliniu", "anachronistiniu" liberalai pavadino Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinąjį įstatymą ir paragino prezidentą jį vetuoti. Jei prezidentas nevetuotų šio teisės akto, liberalai žada inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą.

REKLAMA
REKLAMA

Laikinasis Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymas, dar vadinamas "saugiklių" įstatymu, buvo priimtas pratęstosios sesijos pabaigoje sausio 28 d., kaip Konstitucijos 47-ojo straipsnio pataisą lydintis teisės aktas.

REKLAMA

Kaip sakė trečiadienio (02.05) spaudos konferencijoje Liberalų sąjungos pirmininkas Eugenijus Gentvilas, daugelis šio įstatymo nuostatų kertasi ne tik su rinkos principais, bet ir su žmogaus teisių bei Konstitucijos nuostatomis.

Liberalų lyderis stebėjosi įstatyme įtvirtintomis nuostatomis, varžančiomis laisvą žmonių judėjimą, ribojančiomis teisę įsigyti norimą žemės kiekį.

Pagal įstatymą, ūkininkas, nusipirkęs per 10 ha žemės, per metus privalo persikelti į tą apskritį, kurioje yra ši žemė.

REKLAMA
REKLAMA

"Kalbam apie laisvą asmenų judėjimą Europoje, o mūsų Seimas pririša asmenį prie turto. Jei Elektrėnų gyventojas nusipirks žemės Kaišiadorių rajone, už 3 km nuo savo namų, per metus jis privalės persikelti į Kauno apskritį. Tinka ir Raseinių, ir Kėdainių rajonai, esantys Kauno apskrityje, bet Elektrėnuose gyventi nevalia, nes jie priklauso Vilniaus apskričiai", - komentavo įstatymo nuostatų įgyvendinimo perspektyvas E. Gentvilas.

Anot jo, tai kvepia "feodalizmu, žmogaus pririšimu prie jo turto", liudija, jog Seimo agrarininkai nesuvokia, kad žemės ūkis - verslas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų lyderis taip pat kritikavo "saugiklių" įstatymą, pagal kurį žemės negalės įsigyti statybų bendrovės. Iki šiol jos pirkdavo žemės ūkio paskirties žemę ypač aplink miestus ir pakeitę jos paskirtį pradėdavo gyvenamųjų namų statybą.

"Dabar nebegalės, nes Seimo agrarininkų valia tokio verslo tiesiog nebebus. Mat žemę galės pirkti tik tos bendrovės, kurios ne mažiau kaip pusę pajamų gauna iš žemės ūkio veiklos", - sakė E. Gentvilas.

Liberalų lyderis taip pat kritikavo įstatyme nustatytas žemės įsigijimo normas. Žemės ūkio bendrovės galės įsigyti 2 tūkst. ha, kooperatyvai - 1 tūkst., o ūkininkai - 300 ha.

REKLAMA

"Lieka paklausti, ar visos nuosavybės formos turi lygias teises?", - retoriškai klausė E. Gentvilas.

Dar "gražesniu" dalyku liberalų lyderis pavadino Seimo nustatytą tvarką, pagal kurią privačios žemės šeimininkas savo žemę turės parduoti ne kam nori, o tik tam tikriems pirmumo teisę turintiems asmenims.

"Dažnai kalbame apie valdžios norą visur kištis ir viską reguliuoti. Tačiau tokio buko, viską, net ir nuosavybę bei žmogaus teises, ignoruojančio komunistinio niekalo neteko matyti", - apibendrino savo komentarus E. Gentvilas, pabrėždamas, kad prezidento reakcija turėtų būti aiški ir trumpa - veto.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų