• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Vašingtonas paprašė NATO sąjungininkės leisti dislokuoti jos teritorijoje radiolokacijos stotį, o Lenkijoje ketino įkurti didelę balistinių raketų bazę. Tokia sistema leistų erdvėje aptikti ir numušti priešo raketas.
Centro dešiniųjų vadovaujama Čekijos vyriausybė sutiko apsvarstyti amerikiečių prašymą, sakydama, jog tai padėtų sustiprinti saugumą šioje vidurio Europos valstybėje.
Tačiau socialdemokratai, kurių vadovaujamas ankstesnis ministrų kabinetas kelerius metus iš eilės konsultavosi su Jungtinėmis Valstijomis dėl techninių projekto klausimų ir aiškiai rodė susidomėjimą dalyvauti šiame projekte, penktadienį netikėtai pakeitė poziciją.
Partijos atstovai pareiškė, jog šalies saugumas turi būti užtikrinamas dalyvaujant tokiose kolektyvinėse organizacijose kaip NATO ir Europos Sąjunga (ES).
"Čekijos Respublika negali užtikrinti saugumo dvišaliais susitarimais su kita valstybe", - sakoma penktadienį partijos lyderių patvirtintoje pozicijoje, kuri dar bus svarstoma platesniame partijos narių rate.
"Todėl (partija) mano, kad JAV priešraketinio skydo sistemos radiolokacinės bazės dislokavimas Čekijos teritorijoje nėra būtinas", - sakoma čia.
Socialdemokratai ėmė prieštarauti šiam planui, kai praėjusiais metais po rinkimų buvo priversti trauktis iš valdžios. Dabar partija reikalauja sušaukti referendumą dėl šio plano, tačiau tam nepritaria valdančioji dauguma.
Pasak vyriausybės atstovų priešraketinį skydą, skirtą Europai apsaugoti, ateityje būtų galima suderinti su potencialia NATO raketinės gynybos sistema.
Socialdemokratų pozicija palieka mažai vilčių, kad šis planas kada nors bus patvirtintas Čekijos parlamente. 200 vietų turinčiuose žemuosiuose parlamento rūmuose vyriausybė turi tik 100 atstovų, todėl planas bus patvirtintas tik tuomet, jeigu jam pritars ir opozicijos nariai.
Be socialdemokratų opozicijai priklauso komunistų partija, kuri taip pat nepritaria planui, ir du nepriklausomi atstovai.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų