• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį planuojama surengti penkių partijų, sudariusių Vilniaus savivaldybės taryboje "antizuokinę" koaliciją, susitikimą, kuriame ketinama tartis dėl siūlymo sudaryti sostinėje plačią koaliciją, įtraukiant į ją buvusį merą Artūrą Zuoką remiančius liberalus ir konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš manau, jog šis klausimas nebus apeitas", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė apie planuojamą susitikimą pranešęs socialdemokratas Gediminas Paviržis. Balandžio 9 dieną jis buvo išrinktas Vilniaus meru, tačiau, liberalams apskundus balsavimo teisėtumą, teismas jo įgaliojimus sustabdė.

REKLAMA

G. Paviržis pažymėjo, jog jį remianti penkių partijų koalicija yra "pernelyg trapi". G. Paviržis meru buvo išrinktas tik kelių balsų persvara.

Liberalai rinkimuose į Vilniaus miesto tarybą gavo daugiau vilniečių balsų, nei kitos partijos, tačiau po politinės kombinacijos naujojoje taryboje meru buvo išrinktas ne liberalas A. Zuokas, o socialdemokratas G. Paviržis.

G. Paviržis meru tapo susitarus penkioms politinėms jėgoms, įskaitant socialdemokratus ir liberaldemokratus. Tačiau pastarosiomis savaitėmis A. Zuoko ir G. Paviržio rėmėjų gretos miesto taryboje pasidalijo po lygiai, o Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę pripažino neteisėtu trijų Seimo narių dalyvavimą pirmajame miesto tarybos posėdyje, kuriame meru buvo išrinktas G. Paviržis.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą dėl mero rinkimų teisėtumo šį penktadienį turėtų paskelbti ir Vilniaus apygardos administracinis teismas, anksčiau sustabdęs ne tik G. Paviržio, bet ir pirmuoju mero pavaduotoju išrinkto liberaldemokrato Juozo Imbraso įgaliojimus.

Manoma, jog jau kitą savaitę turės būti surengti pakartotini sostinės mero rinkimai.

Vilniaus miesto valdžios formavimą šiomis dienomis aptarė ir prezidentas Rolandas Paksas su premjeru Algirdu Brazausku.

Sudaryti sostinėje "didžiąją koaliciją" ir surengti naujus mero rinkimus pirmadienį pasiūlė Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Reikėtų galvoti apie didžiąją koaliciją, ir šiandien sunku pasakyti, kas būtų meras -socialdemokratas ar liberalas", - sakė ji spaudos konferencijoje Seime.

"Derybos turi prasidėti nuo pradžių. Partijos pagal savo svorį ir įtaką turėtų pasidalinti valdžią, o valdžios ten yra pakankamai, nes be mero posto dar yra vicemerai, komitetų pirmininkai ir savivaldybės administratorius pareigybė", - pabrėžė toje pačioje konferencijoje dalyvavęs LSDP Informacinio centro vadovas parlamentaras Gediminas Kirkilas.

G. Paviržis trečiadienį žurnalistams teigė neatsisakysiąs pakartotinai kandidatuoti į merus, jeigu jam bus pasiūlyta, bet pabrėžė, jog tai priklausys nuo koalicijos partnerių.

REKLAMA

Jį į merus pasiūlė pirmojo tarybos posėdžio išvakarėse susibūrusi penkių partijų - Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), Naujosios sąjungos (NS, socialliberalai), Liberalų demokratų partijos (LDP), Lietuvos rusų sąjungos (LRS) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) - koalicija.

A. Zuokas teigia, jog savivaldybės taryboje jį jau remia 26 tarybos nariai. Anksčiau liberalai pranešė, jog prie A. Zuoką remiančių liberalų ir konservatorių prisijungė ir du Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Tuo tarpu LDP lyderiai trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė negavę jokių "oficialių ar neoficialių" siūlymų keisti anksčiau pasirašytą penkių partijų koalicinę sutartį.

REKLAMA

LDP frakcijos Vilniaus miesto taryboje seniūnas J. Imbrasas pareiškė, jog kitų koalicijos partnerių sprendimą vienašališkai keisti sutartį jis laikytų "savotiška išdavyste".

"Mes nebijome likti nuošalyje, nes pasitikime savo partneriais", - tvirtino LDP pirmininkas Valentinas Mazuronis, pažymėjęs, jog I. Šiaulienės ir G. Kirkilo siūlymus vertinąs kaip jų "asmeninę nuomonę", kuri neatitinka partijos pozicijos, išreikštos sutartyje dėl koalicijos sostinėje.

V. Mazuronis skeptiškai vertino pareiškimus, jog A. Zuoką remia ir du Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai.

"LLRA vadovybė yra pareiškusi, jog jų žmonės palaiko mūsų koaliciją. Jokių oficialių pareiškimų išeiti iš (LLRA - BNS) frakcijos nėra", - pažymėjo jis.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų