• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nusikaltėliai šiemet jau padirbo beveik tiek pat litų, kiek pernai per visus metus.

Šiemet vien per operaciją sausio pabaigoje Šiauliuose teisėsaugos pareigūnai konfiskavo tūkstantį 100 litų nominalo banknotų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu pernai per visus metus iš apyvartos išimta apie 1300 padirbtų litų banknotų.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė manąs, kad Lietuvos nacionalinė valiuta yra kokybiška, su gerom apsaugos priemonėmis ir ją ne taip lengva padirbti, todėl padirbinėjimo kiekiai nėra dideli.

REKLAMA

Palyginimui jis pateikė Europos centrinio banko statistiką - per mėnesį šis bankas išima apie 50 tūkstančių padirbtų euro banknotų.

Šiemet kovą apyvartoje turėtų pasirodyti nauji 20 litų banknotai. Jie turės geresnę apsaugą nei dabar apyvartoje esantys tokio nominalo banknotai.

Skirtingo dizaino ir palaipsniui didinto apsaugos lygio 20 litų nominalo banknotų laidos buvo išleistos į apyvartą 1991, 1993, 1997 ir 2001 metais. 20 litų nominalo banknotas per pastaruosius trejus metus buvo vienas dažniausiai padirbinėjamų.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiasis metais Lietuvos teisėsaugos pareigūnai demaskavo ne vieną litus ir eurus padirbinėjančią nusikalstamą grupuotę.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai praėjusį savaitgalį Šiauliuose surengė operaciją, kurios metu rado didelį kiekį padirbtų šimtinių ir sulaikė litų padirbinėjimu įtariamus keturis asmenis.

Sulaikytieji - 30-35-erių metų šiauliečiai, anksčiau teisti už smurtinius nusikaltimus.

Netikri litai buvo gaminami viename Šiaulių daugiabutyje, per kratą bute rastas tūkstantis padirbtų 100 litų nominalo banknotų, įranga klastotėms gaminti, cheminės medžiagos, popierius, speciali plėvelė bei kiti prietaisai ir įrenginiai, kurie buvo naudojami litų padirbinėjimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padirbti litai buvo gaminami spalvotu spausdintuvu.

Pareigūnai aiškinasi, kiek tokių padirbtų kupiūrų išplatinta Lietuvoje.

Lietuvoje dabar yra pradėta apie 500 ikiteisminių tyrimų dėl suklastotų 100 litų nominalo banknotų platinimo. Šie ikiteisminiai tyrimai turėtų būti sujungti, nes įtariama, kad visi šie suklastoti banknotai buvo pagaminti Šiauliuose.

Lietuvoje per pastaruosius metus padaugėjo netikrų litų, paimtų iš apyvartos. Daugiausiai aptikta netikrų 100 litų nominalo banknotų, kurie iškeičiami nedidelėse parduotuvėse, turgavietėse, renginių metu, prekyvietėse, kuriose nėra įrenginių pinigams patikrinti.

Prieš keletą metų Kaune buvo demaskuota eurų spaustuvė. Įtariamųjų falsifikuotų pinigų padirbinėjimu byla perduota teismui, ji dar neišnagrinėta.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų