• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija imsis prieš Lietuvą atsakomųjų veiksmų už trijų šnipinėjusių diplomatų išsiuntimą iš šalies, perspėjo Rusijos užsienio reikalų ministro pirmoji pavaduotoja Eleonora Mitrofanova.

REKLAMA
REKLAMA

"Manau, kad imsimės adekvačių atsakomųjų veiksmų", - antradienį Vilniuje po susitikimo su premjeru Algirdu Brazausku žurnalistams sakė E. Mitrofanova. Anot jos, Maskvoje "dar nepriimtas sprendimas, kiek Lietuvos diplomatų bus išsiųsta". Viceministrė taip pat teigė nežinanti, kada jie bus išsiųsti iš Rusijos.

REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis praėjusią savaitę teigė, kad už šnipinėjimą išsiųsti du Rusijos ambasados ir vienas prekybos atstovybės Vilniuje darbuotojas mėgino daryti įtaką privatizavimo procesams Lietuvoje ir neteisėtais keliais gauti informacijos apie prezidento Rolando Pakso apkaltą.

Valstybės saugumo departamentas pranešė, kad Rusijos diplomatai buvo išsiųsti už žvalgybinės informacijos apie Lietuvą, Europos Sąjungą ir NATO rinkimą.

REKLAMA
REKLAMA

BNS žiniomis, Rusijos diplomatai buvo išsiųsti iš Lietuvos vasario 20 dieną. Apie tai visuomenei pranešta po savaitės, vasario 27-ąją.

E. Mitrofanova teigė, kad Maskvoje dabar daug negalvojama apie Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Vilniaus, nes Rusijoje vykstant vyriausybės pertvarkymui "ši informacija iškrito iš politinio elito akiračio". Tačiau ji priminė, kad "vertinimą jau davė Užsienio reikalų ministerija, tai įvertinta kaip nedraugiškas žingsnis ir Rusija sau pasilieka teisę į atsakomuosius veiksmus".

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Borisovas Cepovas žurnalistams sakė, kad pamaina išsiųstiems iš Vilniaus diplomatams atvyks iš Maskvos "kuo greičiau".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Pas jus savos politinės problemos ir jei taip įvyko, vadinasi, kažkam čia to labai reikėjo", - savo vertinimus dėstė E. Mitrofanova, tikriausiai turėdama galvoje Prezidentūros krizę.

Rusijos diplomatai, kaip ir Lietuvos pareigūnai, neįvardijo, kokie konkretūs asmenys buvo išsiųsti iš Lietuvos.

Premjeras A. Brazauskas, paklaustas nuomonės apie Rusijos ketinimus imtis atsakomųjų veiksmų, kol kas susilaikė nuo vertinimų, nes "nėra jokių žingsnių, aš nematau ką reikėtų vertinti".

Premjeras nesuteikė daugiau informacijos apie išsiųstų diplomatų veiklą Lietuvoje. "Be pagrindo tokie dalykai nedaromi, tai nėra taip paprasta, tai yra gana skausminga diplomatiniuose santykiuose ir būtų gerai, kad tokie dalykai nesikartotų", - sakė jis.

REKLAMA

Jis tikisi, kad diplomatų išsiuntimas nesugadins Lietuvos ir Rusijos santykių. "Nereikia maišyti skirtingų dalykų. Gyvenimas nestovi, yra daug daugiau kitų klausimų mūsų santykiuose su Rusija", - sakė A. Brazauskas.

Premjero ir E. Mitrofanovos susitikime buvo aptarti dvišaliai ekonominiai santykiai, Lietuvai tapus ES nare, pasienio infrastruktūros plėtra, naftos telkinio "D-6" Baltijos jūroje prie Lietuvos krantų saugaus eksploatavimo problemos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų