• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien NASA paskelbė intriguojančią žinią: vakare, maždaug apie 21 val Lietuvos laiku, bus paskelbta apie "didžiulį mokslo atradimą". Kol kas papildomų paaiškinimų nepateikta, tačiau žurnalistai išniukštinėjo ir sako, kad bus pranešti kažkokie duomenys, kuriuos perdavė marsaeigis robotas "Opportunity".

REKLAMA
REKLAMA

NASA kalbės apie “triušį”?

Jau anksčiau buvo pasirodę žinių, kad Marse tas pats "Opportunity" nufotografavo paslaptingą judantį objektą, kurio prigimties mokslininkai niekaip negali paaiškinti.

REKLAMA

Kai kuriose iš pirmųjų nuotraukų iš "Opportunity" nusileidimo vietos Meridiano lygumoje (Meridiane planum) aiškiai matyti gelsvas objektas, labai panašus į triušiuką su styrančiomis ausimis.

Mokslininkai iš karto pastebėjo jį, bet pirmosiomis dienomis buvo daug rūpesčių ir triušiukas buvo paliktas ramybėje. Vėliau juo labai susidomėjo NASA ir Pasadenos reaktyvinių procesų laboratorijos specialistai. Mat pastebėta, kad 4-5 centimetrų objektas nestovi vietoje - jis akivaizdžiai keliauja paviršiumi. Matyt, jį nešioja vėjas, nes lengvutis triušiukas grunte nepalieka jokių pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA

Triušiuko nuotrauka jaudina daugelio mačiusiųjų vaizduotę, todėl mokslininkai tiesiog spaudžiami, kad paaiškintų tą keistą reiškinį, pasakojo Pasadenos laboratorijos inžinierius Robas Manningas (Robas Meningas). Jis, beje, mano, kad tai tėra minkštos aparato medžiagos atplaiša.

Specialistai kol kas tiksliai pasakyti negali, bet jie svarsto kelias versijas: tai medvilninė izoliacija, medžiaga "Cetran", pripučiamų maišų apvalkalo gabalėlis; šį sąrašą galima būtų dar papildyti

Neaišku, ar apie šį “triušiuką” kalbės šiandien mokslininkai. Tačiau aišku viena, Marsas audrina mūsų vaizduotę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net jei paskelbta informacija ir nebus sensacinga, vis tiek bus prikurta gausybė įvairiausių teorijų. Pirma, žmonės visuomet linkę manyti, kad nuo jų kažkas slepiama, ypač jei kalbama apie kosmosą. Antra, tokias istorijas puikiai gali parduoti žiniasklaidininkai. Tai jau buvo žinoma prieš pusantro šimto metų. Tik tuomet buvo pasitenkinama ne tokiu tolimu dangaus objektu kaip Marsas, bet artimesniu - Mėnuliu.

Kaip "New York Sun” Mėnulyje atrado bizonus

1835 metais laikraštis "New York Sun" pradėjo publikuoti straipsnius, kurie rėmėsi žymaus anglų astronomo J. Herschelio, Urano atradėjo W. Herschelio sūnaus, tyrinėjimais.

REKLAMA

J. Herschelis 1834 metais Pietų Afrikoje įtaisė didžiulį, tais laikais labai pažangų teleskopą, leidusį tyrinėti Mėnulio paviršių. Taigi nuo 1834 metų rugpjūčio 25 dienos visai naujas, tik 2 metus leidžiamas B. Day laikraštis "New York Sun" kasdien publikavo neįtikėtinus Mėnulio aprašymus.

Krateriai, vulkanai, slėniai… Vėliau atsirado tokių aprašymų: "Ten yra ne mažiau kaip 12 didžiulių miškų, kuriuos skiria žaliuojančios lygumos, panašios į Šiaurės Amerikos prerijas. Trijose iš jų matomos keturkojų, panašių į mūsų bizonus, bandos. Daktaras Herschelis išskyrė devynias rūšis žinduolių ir penkias ne žinduolių gyvūnų. Iš pirmųjų galima paminėti mažaūgius šiaurės elnius, peles, lokius su ragais ir dvikojį bebrą. Pastarasis visai panašus į žemėje gyvenančius bebrus, tik jis neturi uodegos ir vaikšto dviem kojomis. Jie nešioja savo mažylius rankose kaip žmonės. Jų būstai geresni ir tvirtesni už laukinių žmonių trobas, be to, beveik iš visų jų rūksta dūmai, todėl galime neabejodami teigti, kad dvikojai bebrai moka naudoti ugnį".

REKLAMA

Žmonės šikšnosparniai

Tolesniuose pasakojimuose apie Mėnulį atsirado kita rūšis žmonių "žmonės-šikšnosparniai", safyrų šventovės su stogais, dengtais kažkokia medžiaga, panašia į auksą, ir t.t.

1835-ųjų rugpjūčio 28 dieną išspausdinamos tokios naujienos: "Aptikome keturis didelius sparnuotus padarus, visai nepanašius į bet kokią paukščių rūšį. Jie buvo 4 pėdų dydžio, trumpais šeriais, išskyrus veido sritį, žvilgantys, vario spalvos…"

Šių fantastinių istorijų, kurios vėliau buvo paneigtos, dėka "New York Sun" pasiekė tais laikais labai didelį 20 000 egzempliorių tiražą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1835-aisiais vienas žurnalistas savo kolegai iš Jeilio rašė: "Visi akademikai - studentai ir profesoriai, teologijos ir teisės daktarai, kaip ir kiekvienas, mokantis skaityti, kasdien su didžiausiu nekantrumu laukia naujos korespondencijos iš Niujorko. Ar skaitėte straipsnį apie nuostabius pono J. Herschelio atradimus? Ar skaitėte "Sun"? Ar girdėjote apie tai, kad Mėnulyje gyvena žmonės? To klausdavo visi ir visur. Niekas nė neabejojo tos istorijos apie Mėnulį teisingumu”.

Taigi kosmosas audrina mūsų vaizduotę. Tiesa, tokiems “didingiems” atradimams marsaeigių nereikia. Tačiau kartais realybė pranoksta mūsų fantazijas.

Parengė Virginijus Savukynas ([email protected]). Straipsnyje panaudota APF-ELTA informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų