• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas ragina nenaudoti užsienio politikos kortos "vidaus politinėse batalijose", tačiau užsienio reikalų ministras Antanas Valionis teigia negalėjęs meluoti apie Vašingtono neoficialią nuomonę Lietuvos Prezidentūros skandalo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA

Iš oficialaus vizito JAV grįžęs užsienio reikalų ministras A. Valionis pirmadienį teigė Vašingtone girdėjęs neoficialių kalbų, jog Jungtinės Valstijos laukia prezidento R. Pakso atstatydinimo, kaip demokratijos proceso išraiškos.

REKLAMA

Kaip teigiama antradienį (01.27) išplatintame prezidento spaudos tarnybos pranešime, R. Paksas užtikrina, kad šiuo metu Lietuvoje vykstantis politinis skandalas neatsilieps Lietuvos užsienio politikos tęstinumui, nesutrukdys valstybės integracijai į Europos Sąjungą (ES) bei NATO.

"Prezidentas R. Paksas pažymi, kad šiuo metu Lietuvoje vykstančių demokratinių politinių procesų kontekste šalies politikai ir pareigūnai turėtų dėti visas pastangas, kad užsienio politika nebūtų įtraukiama į vidaus politines batalijas", - rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pranešimo, prezidentas įsitikinęs, kad lygiai taip pat į Lietuvoje vykstančius procesus neturi būti įtraukiamos užsienio valstybės, Lietuvos partneriai ir draugai kitose šalyse.

"Prezidentas atkreipia dėmesį, kad ne kartą Lietuvos partneriai užsienyje yra užtikrinę, kad šiuo metu mūsų šalyje vykstantys procesai yra stebimi, o iškilusias problemas demokratiniu keliu turi išspręsti pati Lietuva", - sakoma pranešime spaudai.

Pareiškimas buvo išplatintas po to, kai antradienį prieš pietus Prezidentūroje apsilankė JAV ambasadorius Lietuvoje Stephenas Mullas (Styvenas Malas), susitikęs su prezidento patarėju užsienio politikai Petru Vaitiekūnu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarėjo teigimu, susitikimas vyko ambasadoriaus iniciatyva. P. Vaitiekūnas teigė išgirdęs tai, ką pirmadienį ambasadorius kalbėjo po susitikimo su A. Valioniu.

S. Mullas teigė, kad jei Lietuvos ministras ir girdėjo tokių pareiškimų, "tai nedaro įtakos oficialiai JAV pozicijai".

Tuo tarpu proprezidentinė liberaldemokratų partija antradienį apkaltino A. Valionį, "apšmeižus Lietuvą ir JAV" ir pareiškė, jog ministras privalo atsistatydinti.

Pats ministras A. Valionis teigė nesuprantantis, kuo yra kaltinamas.

"Jeigu norima, kad aš meluočiau, tai aš nemeluosiu. Mano pareiga yra sakyti tiesą. Jeigu situacija yra rimta, tai ir sakau, kad rimta. Reikia žiūrėti ten, kur yra priežastys, ir jas šalinti, tai, kas išprovokavo tokią Lietuvos situaciją", - žurnalistams antradienį teigė A. Valionis.

REKLAMA

Prezidentas per savo spaudos tarnybą pareiškė esantis nustebęs "destruktyviomis" Seimo pirmininko Artūro Paulausko pastangomis "visuomenei įteigti nuomonę apie neva kylančias naujas grėsmes".

"Spaudoje cituojamus A. Paulausko samprotavimus apie tai, kaip pavojinga "palikti susiskaldžiusią visuomenę su fašistuojančiais elementais", valstybės vadovas vertina kaip dar vieną negarbingos politinės kovos, kurstomos Seimo pirmininko, faktą", - rašoma pranešime spaudai.

Pastaruoju metu prezidento R. Pakso susitikimuose su visuomene vis dažniau dalyvauja įvairaus plauko radikalūs veikėjai, nuo kurių prezidentas griežtai neatsiriboja.

REKLAMA

Prezidento apkaltos komisija iki vasario 13 dienos turi Seimui pateikti išvadą, ar kaltinimai prezidentui pažeidus Konstituciją ir priesaiką yra pagrįsti ir rimti. Savo išvadą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją turėtų pateikti ir Konstitucinis Teismas.

Prognozuojama, kad balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali būti surengtas balandžio mėnesį. Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Šiuo metu Seime yra 137 nariai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų