• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Socialdemokratų partijos frakcija prašo Prezidento Valdo Adamkaus vetuoti Seimo priimtą Mokslo ir studijų įstatymą. Socialdemokratų įsitikinimu, priimtas įstatymas nepasieks deklaruojamo tikslo - aukštesnės studijų kokybės, kurios esą siekiama skatinant sveiką konkurenciją tarp universitetų.

REKLAMA
REKLAMA

"Mūsų manymu, aukštasis mokslas dėl įstatymu įteisintų pakeitimų, t. y. "studijų krepšelių" įvedimo, netaps kokybiškesniu. "Krepšelių" principo perkėlimas ir į privačias aukštąsias mokyklas sumažins mokslui skiriamas lėšas. Be to, geras moksleivis, puikiai išlaikęs valstybinius abitūros egzaminus, nebūtinai tampa geru studentu, tačiau labai iškeliama egzaminų reikšmė, skatinamas korepetitoriavimas, didėja įtampa tarp moksleivių ir jų tėvų, sumažėja mažesnių miestų ir kaimų vaikų galimybės studijuoti aukštosiose mokyklose", - įsitikinęs Seimo LSDP frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis.

REKLAMA

Socialdemokratams kelia abejonių ir įstatymo nuostatų atitikimas Konstitucijai, nes jaunuolis, įstojęs į mokamą vietą, nors ir labai gerai studijuojantis, laikantis egzaminus, privalės mokėti už mokslą. O juk pagal Konstitucijos 41 straipsnį "Aukštasis mokslas prieinamas visiems pagal kiekvieno žmogaus sugebėjimus. Gerai besimokantiems piliečiams valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas nemokamas mokslas".

Seimo LSDP frakcijos nuomone, nuostata, kad iki 10 proc. gerai studijavusių neturės padengti paskolos, nėra pakankama nemokamo aukštojo mokslo garantija.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlomos paskolos mokesčiui už mokslą, šios partijos teigimu, nėra tinkama pagalba jaunam žmogui įsigyti aukštąjį įsilavinimą, juk kalbama ne apie 500 litų sumą semestrui, kaip buvo iki šiol, o nuo keleto iki keliolikos tūkstančių per metus.

"Jaunas žmogus, baigęs aukštąjį mokslą, jau turės paskolą, o jam reikia kurti šeimą, auginti vaikus, įsigyti būstą ir panašiai. Dėl šių ir kitų priežasčių mažės aukštojo mokslo prieinamumas, o tai prieštaraus daugumos ES šalių nuostatoms, sukels papildomą socialinę įtampą, o dėl specialybių skirstymo į grupes kai kurios specialybės gali negauti "krepšelių". Todėl dirbtinai bus panaikintos kai kurios aukštosios mokyklos ar atskirų specialistų ruošimas", - mano socialdemokratai.

Balandžio 30 d. Seimas priėmė daug diskusijų sukėlusį pagrindinius aukštojo mokslo reformos principus įtvirtinantį Mokslo ir studijų įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų