• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilietinės demokratijos partijos (PDP) kandidatas į prezidentus Algimantas Matulevičius sako, kad laimėjęs rinkimus siūlytų keisti Konstitucijos nuostatas ir stiprinti prezidento galias.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime spaudai A. Matulevičius teigia, kad inicijuotų referendumą, kuriame siūlytų prezidentui suteikti galimybę paleisti Seimą, skelbti referendumus svarbiausiais valstybės gyvenimo klausimais, taip pat - pakeisti nuostatą, kad piliečiai, norėdami sušaukti referendumą, turi surinkti 300 000 parašų. Apie tokius ketinimus jis jau yra sakęs ir portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA

A. Matulevičius tvirtina, kad Konstitucijoje yra užprogramuota priešprieša tarp Tautos rinkto Prezidento, Seimo ir Vyriausybės. „Praktikoje tai pasireiškia Prezidento institucijos butaforiškumu, nekonstitucinių galios centrų, pasireiškiančių šešėlinių grupių remiamų oligarchų susiformavimu ir iškreiptu valdomos demokratijos modeliu, kai Tautos atstovybės yra sukompromituotos, o piliečiai tapę beteisiais“, - sako kandidatas į prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Matulevičiaus, prezidentui suteikus galią paleisti Seimą, būtų subalansuoti galios centrai šalyje. „Dabar Konstitucijoje numatyta, kad pats Seimas gali skelbti priešlaikinius rinkimus, arba tokią teisę įgyja Prezidentas, bet su sąlyga, jeigu Seimas du kartus nepatvirtina Vyriausybės programos, arba kai Seimas išreiškia nepasitikėjimą Vyriausybe. Tai tapusi daugiau teorinė, o ne praktinė galimybė, nes per pastarąjį laikotarpį stebimas ryškus Vyriausybės ir Seimo susitapatinimas“, - dėsto A. Matulevičius.

Kalbėdamas apie piliečių teisę inicijuoti referndumą, „pilietininkas“ teigia, kad dabar egzistuojanti nuostata, kad piliečiai turi surinkti 300 tūkstančių parašų nėra protinga ir likusi nuo sovietinių laikų. Tapęs prezidentu jis siūlytų ją pakeisti į „žymiai mažesnį skaičių“, tačiau neįvardina, kokį konkrečiai.

„Tai organiškai suteiks piliečiams realius svertus dalyvauti valstybės valdyme ir subalansuos valdžių galių centrus. Turėdami tautos remiamą ir jai dirbantį stiprų Prezidentą, sukursime ir stiprų bei atsakingą parlamentą. Ir tik šiom dviem Tautos atstovybėm – Prezidentui ir Seimui privalo būt atskaitingos visos kitos institucijos, kurios turės dirbti tik Lietuvos valstybei ir jos žmonėm“, - sako kandidatas į prezidentus A. Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų