• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtariama, kad dešimtys tautos išrinktųjų neatsispyrė privačių bendrovių siūlymams pasibaigus Seimo kadencijai už likutinę vertę įsigyti automobilius, kuriuos jie nuomojasi už valstybės skirtas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas Seimo narys parlamentinei veiklai vykdyti, be atlyginimo, kas mėnesį gauna apie 3,9 tūkst. litų. Iš šios sumos jis atsiskaito už telefono, interneto ryšio, pašto paslaugas, perka kanceliarines prekes, net indus. Už lėšas, skirtas kanceliarinėms išlaidoms, parlamentarams net leidžiama iš privačios bendrovės išsinuomoti automobilį. Seime vis garsiau kalbama, kad dalis tautos išrinktųjų sudarė sutartis, pagal kurias pasibaigus kadencijai gerokai už mažesnę sumą galės įsigyti nuomojamą automobilį, nes mokėti tereikės likutinę mašinos kainą. Esą tokia abejotina galimybe susigundė daugiau kaip pusė Seimo narių, rašo „Lietuvos žinios“.



Parlamentaras dingo

REKLAMA

Kaip LŽ vakar tikino Seimo narys, norėjęs likti neįvardytas, vienas „puikia proga“ pasinaudojusių parlamentarų - Tautos prisikėlimo partijos narys Ligitas Kernagis. Jo nuomojamas juodas „Nissan X Trail“ markės automobilis vakar buvo pastebėtas prie Seimo viešbučio. Su LŽ žadėjęs pabendrauti L.Kernagis vėliau dingo kaip į vandenį - neatsiliepė net į telefono skambučius.

Neoficialiomis žiniomis, sutartį dėl nuomojamo automobilio vėlesnio įsigijimo gali būti sudaręs ir valstiečių liaudininkų atstovas Seime Antanas Baura.



Pasiūlė nuomotojai

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nario Manto Varaškos duomenimis, tokias sutartis yra pasirašę apie 80 parlamentarų. „Kalbos sklando apie daugelį, bet konkrečių žmonių įvardyti negalėčiau“, - LŽ tvirtino jis.

M.Varaška kreipėsi į parlamento kanceliarijos Finansų departamentą ir paprašė informacijos, kiek tautos išrinktųjų pasibaigus kadencijai žada įsigyti nuomojamus automobilius ir kokios jie markės. Atsakymas smalsiam Seimo nariui turėtų būti parengtas per savaitę.

„Parlamentarai iš privačių bendrovių gavo siūlymus, kuriuose atvirai nurodoma, kad pasibaigus automobilio nuomai Seimo nariui bus sudarytos galimybės už likutinę vertę jį įsigyti. Nuoma apskaičiuota tokiam laikotarpiui, koks yra parlamentaro įgaliojimų laikas“, - tvirtino politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M.Varaška yra įregistravęs siūlymą iki 2,3 tūkst. litų sumažinti Seimo nariams skiriamas išmokas parlamentinei veiklai finansuoti. Jo manymu, ši suma neturėtų būti leidžiama automobilio nuomai, nes retas Seimo narys neturi savo mašinos.

Pasak politiko, parlamento valdyba yra patvirtinusi lėšų naudojimo tvarką, pagal kurią draudžiama už šias lėšas pirkti automobilį ar įsigyti jį išperkamosios nuomos būdu. M.Varaškos teigimu, šią tvarką reikėtų papildyti punktu, neleidžiančiu automobilio išsipirkti už likutinę vertę.



Dvi sutartys?

REKLAMA

Parlamento finansininkų informacija M.Varašką gali pasiekti gerokai vėliau. Vakar Seimo valdyba pritarė, kad Seimo nariai už parlamentinei veiklai skirtas lėšas atsiskaitytų ne kas mėnesį, o kas tris.

Seimo kanceliarijos Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė vakar dieną LŽ tvirtino šiuo metu turinti tik maždaug 40 parlamentarų ataskaitas apie kanceliarines išlaidas. Ji pridūrė dokumentų dar neperžiūrėjusi, todėl negalinti įvardyti Seimo narių, kurie nuomojasi mašinas.

„Automobilio nuomos sutartyje tikrai nematysime, kad vėliau parlamentarui bus leidžiama jį nusipirkti. Nebus tokio dalyko, nes Seimo narys negali to daryti“, - aiškino D.Petrauskienė. Tačiau departamento direktorė neatmetė galimybės, kad kai kurie parlamentarai galbūt sudarė dvi sutartis: vienoje numatyta nuoma, kitoje - galimybė nusipirkti automobilį pasibaigus kadencijai.

REKLAMA

Seimo kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis LŽ teigė neturintis informacijos apie parlamentarus, kurie iš bendrovių nuomojasi mašinas.



Viską patikrins

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas Algimantas Salamakinas LŽ sakė, kad ši komisija privalo tikrinti, kaip parlamentarai leidžia jiems skiriamas sumas. Seimo EPK tai padarys tada, kai už išlaidas atsiskaitys visi Seimo nariai.

„Nuomotis Seimo nariams galima, bet tik nuomotis. Jei paaiškės, kad pasibaigus kadencijai jie žada tuos automobilius įsigyti, mes pareikšime savo nuomonę“, - tvirtino politikas.

„Šito neturėtų būti. Po 4 metų reikės žiūrėti, kas pirks tuos automobilius, o kas - ne. Negerai, jei tokios sutartys sudarytos“, - aptakiai kalbėjo kanceliarijos klausimus kuruojanti Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė. „Darbietė“ prisipažino, jog nuomojasi automobilį iš bendrovės, tačiau sutarties, kuri leistų jį nusipirkti, nėra sudariusi. Politikė aiškino, kad nereikėtų parlamentarams uždrausti nuomotis automobilių, nes Seimo narys be mašinos - kaip be rankų.



Lauryna Vireliūnaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų