• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos energetikos ministras Sergej Šmatko naujienų agentūrai „Der Spiegel“ pareiškė, jog Siemens kartu su partneriais Rusijoje galėtų statyti atominę elektrinę prie Kaliningrado. Viena iš šio sumanymo priežasčių yra ta, kad Lietuva netrukus uždarys savo atominę elektrinę, dėl ko regionui gręsia elektros nepriteklius.

REKLAMA
REKLAMA

Dar preitą savaitę Vokietijos koncernas Siemens ir Rusijos atominės energetikos institucija Rosatom susitikime aptarė bendradarbiavimo galimybes šioje srityje. Už Rusijos partnerystę su Siemens anksčiau pasisakė ir ministras pirmininkas V.Putinas.

REKLAMA

S.Šmatko mano, jog atominių reaktorių paklausa yra milžiniška. Ministras galėtų įsivaizduoti bendrinę vokiečių rusų įmonę, kuri sujungtų savo technologijas ir taptų vienu pagrindinių pasaulio atominės energetikos rinkos dalyvių. Kaip pirmas šios partnerystės projektas galetų būti elektrinės statymas Kaliningrado apskrityje.

Siemens reakcija dar nežinoma.

Siemens dar 2001 m. kartu su prancūzų koncernu Areva įkūrė bendrinę įmonę, teikiančia paslaugas ir produktus atominės energetikos srityje. Tačiau vokiečių technologijų koncernas š.m. sausio gale paskelbė, ketinąs parduoti savo akcijas šioje bendrovėje. Vis dėlto palikti atominių reaktorių rinkos vokiečiai neketina. Neoficialiais duomenimis, Siemens ieško naujo partnerio Rusijoje.

Siemens ir galimo naujojo partnerio Rusijoje bendradarbiavmą gali apsunktinti Areva. Mat vokiečių ir prancūzų sutartyje stovi, kad Siemens pasitraukus iš bendrinės įmonės, vokiečiai aštuonerius metus negalės konkuruoti atominės energetikos srityje. Padėtį sunkina ir tai, jog Areva priklauso Prancūzijos valstybei, o Siemens palaiko artimus ryšius su Berlynu. Tad Siemens atsitraukimas nuo prancūzų ir naujo partnerio paieška Rusijoje yra ne tik ekonominis, bet kartu ir politinis žaidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų