• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas (LPSIGK) skatina žiūrėti į akis šiandienai, negramzdinti užmarštin praeities ir telkti pilietinę demokratinę visuomenę tam, kad būtų sprendžiami šių dienų aktualūs klausimai, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

LPSIGK narys Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Radžvilas vylėsi, kad žinia apie klubą pasieks visuomenės dalį, kuri supranta, jog Lietuvos situacija dabar nėra pati geriausia. „Šiandien gyvename laikais, kai vienas didžiausių nesusipratimų yra įsitikinimas, kad praeitis yra tai, kas praėjo, - kalbėjo V.Radžvilas. - Iš tikrųjų praeitis yra jėga, kuri mus neša į ateitį“.

REKLAMA

Neteisinga filosofija

V.Radžvilas džiaugėsi, kad Seimo paskelbti Sąjūdžio metai įrodė, jog LPSIGK iki šiol yra svarbus. „Mes norime priminti Lietuvai, kad valstybė turi viziją, - dėstė Lietuvos aukštojo mokslo tarybos narys. - Patys save įtikinėjame, kad esame drąsi tauta. Tokie buvome 1991 m. sausio 13 d. prie Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos pastato“.

Norint sukurti valstybės viziją, V.Radžvilo teigimu, nereikia ypatingų intelektualų pastangų, juolab universitetų, kuriems mokami dideli pinigai. „Tereikia paskaityti vieną paprastą dokumentą, kuris vadinasi Lietuvos Sąjūdžio Steigiamojo Suvažiavimo programa, - akcentavo V.Radžvilas. - Ten rasime dalykus, apie kuriuos Lietuva gali tik pasvajoti: apie teisinę valstybę, apie tai, kad neturi būti nomenklatūrinių privilegijų“.

REKLAMA
REKLAMA

LPSIGK narys tikisi, kad atsiras daugiau žmonių, kurie prisidės prie vizijos, kuri buvo sukurta bemaž prieš 20 m. „Visą tą laiką gyvenome vadovaudamiesi neteisinga filosofija - kaip nors pasirūpinti savo kailiu, - kalbėjo V.Radžvilas. - Dabar matome, kaip kažkam pasiūlydami susiveržti diržus patys nerodo gero pavyzdžio“.

Visuomeninė opozicija

Vienintelė galimybė įveikti krizę, V.Radžvilo manymu, yra keisti mąstyseną, suvokti idėją, kuri padarė stebuklą prieš kelis dešimtmečius. „Vienintelė jėga, kuri viską nugali, yra solidarumas, - pabrėžė profesorius - Pirmiausia, ką turime padaryti - tapti tarpusavyje kalbančių žmonių sambūriu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataro Romualdo Ozolo manymu, pagrindinis LPSIGK tikslas yra naujas 1988 m. sukurtos valstybės vizijos perskaitymas. „Turime įžvelgti tai, kas liko nerealizuota, nuo ko nueita, pasimesta, sąmoningai klaidžiojama, - kalbėjo R.Ozolas. - Ten juk yra parašyta, kad turime sukurti valstybę, kuri nebūtų pamotė žmonėms. Kad jiems nereikėtų bėgti ir ieškoti geresnių gyvenimo sąlygų“.

R.Ozolas pažadėjo būti visuomenine opozicija valdininkams, jei pastarieji nesutiks bendradarbiauti. „Aiškiai sakysime, kas yra ne taip ir kaip turėtų būti sutvarkyta, - žadėjo R.Ozolas. - Visuomeninė opozicija bus vaisinga tik tuo atveju, jei valdžia girdės ir norės girdėti“.

Mantas STANKEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų