• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Seimas svarstė, ar pritarti specialiosios komisijos išvadoms dėl teisinės neliečiamybės Seimo nariams Darbo partijos (DP) pirmininkui Viktorui Uspaskichui ir jo pavaduotojui Vytautui Gapšiui panaikinimo. Seimas nepritarė komisijos išvadoms dėl V. Gapšio.

REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt“ primena, kad komisija pateikė dvi išvadas, pagal kurias siūlė Seimui neatimti teisinės neliečiamybės iš V. Gapšio, tačiau jo kolegai V. Uspaskichui teisinę neliečiamybę panaikinti.

REKLAMA

Komisijos išvadas iš Seimo tribūnos pristatęs komisijos pirmininkas Stasys Šedbaras teigė, jog, svarstant abiejų DP narių atvejus, matyti, kad savo turiniu jiems pateikti analogiški arba labai panašūs kaltinimai, tačiau skiriasi pateiktų kaltinimų apimtis. Pasak S. Šedbaro, susipažinus su prokurorų pateikta medžiaga ir išklausius pačio V. Gapšio pasiaiškinimų, kilo abejonių, kad pastarojo atžvilgiu byla galėjo būti pritempta.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak S. Šedbaro, komisijos nariams įtarimų sukėlė tas faktas, jog  prokuratūra ligi šiol nesugebėjo užbaigti bylos prieš V. Gapšį, nors pastarasis, kitaip negu V. Uspaskichas, visus trejus su puse metų buvo Lietuvoje. Be to, komisija suabejojo dėl V. Gapšio namuose atliktos kratos tinkamumo. S. Šedbaras teigė, jog per kratą, kurią atliko Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, iš įtariamojo namų paėmė kitus daiktus, nei buvo nurodyta teismo nutartyje.

Kita vertus, dalis Seimo narių nesuprato, kaip komisija gali teigti, jog vienu atveju kaltinimai ir byla gali būti pritempti, o kitu atveju kaltinimai pareikšti tvarkingai. Tačiau S. Šedbaras nurodė, kad tokia prielaida buvo daroma atsižvelgus į nustatytus procesinius pažeidimus, kurių nagrinėjant V. Uspaskicho atvejį nebuvo nustatyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš komisijos išvadas pasisakiusi Rūta Rutkelytė teigė, jog pritarus komisijos išvadoms būtų pakirstas pasitikėjimas Lietuvos teisėsauga. Nes, pasak jos, galima būtų daryti prielaidą, kad kiekviena byla visiems piliečiams yra pritempinėjama. Į šią pastabą S. Šedbaras atsakė, jog būtina nagrinėti kiekvieną atskirą atvejį.

Posėdyje pasisakęs pats V. Gapšys apeliavo į Europos Parlamento praktiką. Pasak jo, Europoje įprasta nenaikinti parlamentarų imuniteto tuo atveju, jei byla yra politizuota, teisėsaugos institucijos nepateikia pakankamai duomenų ir jei teisėtvarkos institucijos nesutinka bendradarbiauti su specialiąja parlamento komisija. V. Gapšys taip pat teigė, kad kaltinimai jam buvo pareikšti skubotai. Be to, pasak V. Gapšio, prokurorų siūlomos kardomosios priemonės reikalingos tik tam , kad jis negalėtų bendrauti su V. Uspaskichu. DP narys ragino parlamentą pritarti minėtos komisijos išvadoms.

REKLAMA

V. Gapšį gynė daugelis jo partijos narių, tarp jų ir partijos pirmininkas V. Uspaskichas. Pastarasis Seimui teigė, jog nesvarbu, kaip parlamentas nuspręs jo atžvilgiu, svarbu, kad negadintų gyvenimo savo jaunimui. DP pirmininkas taip pat gailėjosi, kad jam nepavyko apsaugoti V. Gapšio nuo politinio persekiojimo.

Galiausiai 18 parlamentarų balsavus už, 55 – prieš, dar 13 Seimo narių susilaikius, buvo nuspręsta nepritarti komisijos išvadoms.

Šiuo metu Seimas svarsto V. Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo klausimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų