• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologo Kęstučio Girniaus nuomonės reiškimo galimas varžymas, jeigu pasitvirtintų įtarimai dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) esą daryto spaudimo, gali būti grubus žmogaus teisių pažeidimas, teigia advokatė ir žiniasklaidos teisės specialistė Liudvika Meškauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkė BNS sakė, kad, jeigu pasitvirtintų aplinkybės dėl VSD galimai daryto spaudimo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentui K. Girniui, „pats efektyviausias ginklas nuo tokių neteisėtų persekiojimų už nuomonę yra viešumas“.

REKLAMA

„Manau, kad šis apžvalgininkas tikrai teisingai elgėsi, kad jis paviešino tokius faktus, jeigu jis sulaukė panašios valdžios reakcijos, reakcijos iš VSD“, - teigė advokatė.

L. Meškauskaitė teigė konkrečiai negalinti iš karto pasakyti kokių teisinių priemonių galėtų imtis K. Girnius, tačiau, anot jos, apžvalgininkas galėtų kreiptis į teismą teigdamas, kad jam trukdoma reikšti savo nuomonę.

„Bet kuriuo atveju persekiojimas už nuomonę yra labai didelis ir grubus žmogaus teisių pažeidimas. Ir jeigu tai sau leidžia daryti VSD, tai gali sulaukti pačios griežčiausios reakcijos jeigu, tarkime, byla būtų nagrinėjama tarptautiniame lygmenyje, pavyzdžiui, Europos žmogaus teisių teisme ar mūsų teismuose“, - pažymėjo žinoma teisininkė.

REKLAMA
REKLAMA

L. Meškauskaitės nuomone, apžvalgininkas turi teisę kritikuoti valdžios institucijų veiksmus, nepaisant to, ar tai yra teisminės institucijos, ar Konstitucinis Teismas, ar prezidentas, ir jis tai gali daryti „ypatingai aršiai, nes šių pareigūnų sprendimai yra labai reikšmingi“.

„Jeigu ką nors žmogus neteisėtai atliko, tai tą (suvaržyti saviraiškos laisvę - BNS) turėtų daryti teismas. Jeigu jis tarkim kursto nesantaiką, tada taikomos tam tikros teisinės priemonės, jis gali būti nubaudžiamas bauda. Jeigu jis, tarkime, platina pornografinę ar terorizmą skatinančią informaciją, tokiu atveju žmogui gali būti apribota saviraiškos laisvė, tačiau tai gali būti padaryta tik teismo sprendimu arba pritaikant laikinąsias apsaugos priemones, arba paskiriant bausmę, tačiau jokie valstybės pareigūnai savavališkai to daryti ir persekioti žmogaus už nuomonės reiškimą negali“ , - tvirtino advokatė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinomas apžvalgininkas TSPMI dėstytojas K. Girnius teigia sulaukęs VSD pareigūnų perspėjimų, kuriuos pats apžvalgininkas vertina kaip jam darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės.

TSPMI docento nuomone, žinios apie galimą žurnalistų, kitų asmenų sekimą turi būti kruopščiai ištirtos: „Seimui seniai laikas ištirti ir nustatyti, kokiu mastu VSD stebi Lietuvos gyventojus, kokiu pagrindu ir kam rodoma tokia „operatyvinė“ medžiaga ir kokiais tikslais, kokiomis aplinkybėmis teismai pritaria tokiam stebėjimui“.

REKLAMA

Komentare naujienų portalui alfa.lt, kuris skelbiamas ir dienraštyje „Lietuvos žinios“, buvęs Laisvosios Europos radijo Lietuvos tarnybos vadovas K.Girnius teigia prieš kelis mėnesius sulaukęs VSD pareigūnu prisistačiusiojo asmens skambučio ir vizito į namus. Iš pastarojo susitikimo bei vėliau susitikimų su itin aukštu VSD pareigūnu, apžvalgininkas teigia turįs įtarimų, kad jo kritiški straipsniai kliuvo ne užsienio spectarnyboms, o pačiam VSD.

Pokalbyje su itin aukštu VSD pareigūnu, kurio pavardės apžvalgininkas nenurodo, K. Girnius teigia sulaukęs paaiškinimų esą prezidentas ir Konstitucinis Teismas pernelyg dažnai kritikuojami valstybės pamatai.

REKLAMA

VSD vadovas Povilas Malakauskas apžvalgininko teiginių apie VSD pareigūnų jam galimai darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės nekomentuoja.

Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos narys „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis kreipėsi į komisijos pirmininką Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovą Aleksandrą Sacharuką bei komisijos narius, siūlydamas nedelsiant sušaukti posėdį ir į jį kviesti P. Malakauską bei K. Girnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų