• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų specialistai prognozuoja, kad artimiausiais metais dalis žmonių sutiks dirbti už atlygį vokeliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialios algos, kilusios iki šiol, augs ir toliau, bet augimą „suvalgys“ infliacija, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

Pastaruoju metu statybininkai šypsosi vis rečiau – finansų krizė juos paveikė vienus pirmųjų. Net ir didžiausios statybų bendrovės prisipažįsta atleidžiančios darbuotojus, kitiems – žinios apie mažėjančius priedus prie algų.

„Vidutinės kvalifikacijos darbuotojas gauna 2500–3500 Lt. Manau, kad šiandien tuos 500 Lt galime drąsiai nubraukti. Ir bus 2000–2500 Lt, galbūt iki 3000 Lt“, – sako Adakras Šeštakauskas, Statybininkų asociacijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Statybininkų atstovas tikina, kad ramiau dėl savo ateities gali jaustis tik aukštos kvalifikacijos specialistai, tačiau statybos stringa visoje Lietuvoje, tad pokyčius netruks pajusti visi darbininkai.

Tuo metu bendras tendencijas analizuojantys specialistai tikina, kad šiais ir kitais metais atlyginimai vis dar didės, nors pastebi, kad žmonės vis tiek gyvens nei geriau, nei blogiau.

„Galima kalbėti apie tokį žinomą reiškinį kaip pinigų iliuzija. Pasaulyje žinoma, kad jeigu žmogus pradėjo gauti nebe 1 tūkst., o 2 tūkst., tai ima įsivaizduoti, kad tapo turtingesnis, ir pradeda skolintis, leisti pinigus, nes lyg uždirba jau daug. O paskui pasirodo, kad tie 2 tūkst. realiai verti tiek pat, kiek tas jo ankstesnis tūkstantis“, – teigia Julita Varanauskienė, SEB banko šeimos finansų ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Banko skaičiavimu, kitąmet algos augs 15 proc., neatskaičius mokesčių. O prognozuojama infliacija – 11,5 proc.  

Pajamų mažėjimą pirmiausiai esą pajus tie, kurie gauna priedus prie algų. Maža to, tikėtina, kad dalis darbuotojų vėl sutiks dirbti gaudami neoficialius atlyginimus.

„Gali atsirasti tiek darbdavių, tiek darbuotojų interesas gauti neoficialius priedus ar atlyginimus tiesiog bandant taip sutaupyti mokesčių sąskaita“, – mano J. Varanauskienė.

Kitąmet prognozuojamas ir nedarbo augimas. Dalis žmonių gali likti be nuolatinio pajamų šaltinio.

Lina Laurinaitytė

LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų