• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įžūliems vairuotojams – „karaliaus“ titulas

„Parkingo karalius“, - lipduką su šiuo užrašu ant automobilio stiklo gali rasti bet kuris sveikas uostamiesčio vairuotojas, savo transportą palikęs invalidams skirtoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Iki pažeidėjų sąžinės neįprastu būdu nusprendę prisibelsti trys klaipėdiečiai pačių pasigamintus lipdukus klijuoja šalia didžiųjų prekybos centrų esančiose automobilių statymo aikštelėse.

REKLAMA



("Vakarų ekspreso" nuotr.)

Į redakciją su dar vienu bendraminčiu atvykęs studentas Nerijus neslėpė žinąs, kad už tokią veiklą gali būti nubaustas, tačiau sustoti neketina.

Policininkai šiam vaikinų sumanymui priekaištų neturi. Pastabų galėtų turėti nebent lietuvių kalbos specialistai - ne lietuvišką žodį „parkingas“ jie patartų pakeisti į „automobilių statymas“.



Tik pradžia

„Tiesiog negalime būti abejingi tam, kas vyksta. Privažiuoja prabangus automobilis, išlipa koks nors drūtas kietu sprandu ir dideliu pilvu vyras, apsidairo ir lėtai nueina, o kad užėmė neįgaliajam skirtą vietą, - jam galvos neskauda. Dėl to tokiems asmenims bandysime priminti Kelių eismo taisykles (KET), tegul žino, kad yra matomi. Gal kuriam nors iš jų tiesiog pasidarys gėda“, - savo misijos esmę aiškino klaipėdietis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pastebėjo, kad neįgaliųjų vietose savo mašinas stato pasiturintys vyrukai, mat automobiliai būna prabangūs ir nauji. Draudžiamas vietas ypač dažnai jie okupuoja prie „Studlendo“, „Arenos“, „Akropolio“.



("Vakarų ekspreso" nuotr.)

Norėdami apsisaugoti nuo pažeidėjų pykčio, vaikinai ne vietoje pastatytą automobilį iš pradžių nufotografuoja ir tik paskui tepa klijus bei lipdo pačių sukurtą paveiksliuką.

Kol kas idėjai įgyvendinti naudojamas paprastas popierius ir klijai, tačiau studentai užsibrėžė pasigaminti tikrų lipdukų - juos klijuoti būtų ir greičiau, ir paprasčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši pilietiška akcija - tik pradžia, - tvirtino Nerijus. Studentų planuose - lipdukų klijavimas ne tik prie prekybos centrų, bet ir visame mieste, kur tik pastebės ne vietoje paliktą automobilį. Ant naujų popierinių perspėjimų jie ketina užrašyti ir KET punktus bei numatomas bausmes už automobilių statymą draudžiamose vietose.

Bendraminčių pavyzdžiu

Nerijus įsitikinęs, jog jų pasirinktas būdas yra efektyvesnis už policijos pareigūnų kvietimą.

„Kas iš to, kad pasakysime automobilio numerį, gal atvykę jie jo neberas, o vėliau mes turėsime eiti į apklausas, aiškintis“, - tikino jaunuolis.

REKLAMA

Sumanymas atvesti vairuotojus į protą gimė šią vasarą draugų rate, kai vienas iš vaikinų paprašė Nerijaus sukurti lipduko maketą.

Vaikinai buvo girdėję, kad tokiu būdu KET pažeidėjai yra drausminami sostinėje ir Kaune. Apie tai jie sakė skaitę internete.

Iniciatyvos autoriai nusprendė eiti į viešumą. Lipduko pavyzdį kartu su pažeidėjų automobilių nuotraukomis jie atsiuntė į „Vakarų ekspreso“ organizuojamą konkursą „Klaipėdietiški automobilių statymo ypatumai“.

Pareigūnai pritaria

Tris vaikinus būtų galima bausti už svetimo turto gadinimą, tačiau lipdukus ant mašinos stiklo radę savininkai greičiausiai dėl to nesikreips į policiją, - spėja Nerijus. Jeigu tektų aiškintis, jaunuoliai policijai pateiktų įrodymus - nuotraukas, darytas KET pažeidimo vietose.

REKLAMA

Vargu ar juos baustų ir teisėsaugininkai. Klaipėdos VPK Eismo priežiūros skyriaus viršininko pavaduotojas Ramūnas Šideikis „Vakarų ekspresui“ sakė dar negirdėjęs apie jaunų klaipėdiečių iniciatyvą paauklėti vairuotojus, tačiau jų ketinimai pareigūnui priimtini.

„Puiki mintis, galėtų tokių klaipėdiečių būti ir daugiau. Pareigūnai ne visada spėja tokius atvejus užfiksuoti, pagalba yra reikalinga. Nesiimu spręsti, ar jie negadina svetimo turto, tai apibrėžia įstatymai“, - kalbėjo R. Šideikis.

Ne vieni


Pastaruoju metu uostamiesčio jaunimas vis dažniau visuomenės dėmesį į aktualias problemas siekia atkreipti neįprastais būdais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne taip seniai rašėme apie šešiolikmetę Agnę, kuri su drauge ant tvoros prie buvusio kino teatro "Baltija" prikabino ryškias figūrėles su užrašais: „Neprisidėk prie gyvūnų išnaudojimo“, „Gerbk gyvūnų teises!“, „Nevalgyk manęs ir leisk mano svajonei išsipildyti“. Taip merginos sumanė apginti skriaudžiamų gyvūnų teises.

Viena iš jų anksčiau ne kartą mieste klijavo plakatus, raginančius nežudyti gyvūnų dėl kailių. Dabar Agnė renka parašus prieš gyvūnų išnaudojimą cirkuose.

Spaudoje buvo aprašytas atvejis, kai vienas moksleivis, protestuodamas prieš rusakalbių mokyklų reformą Klaipėdoje, prisirakino prie uostamiesčio Savivaldybės pastato.

Tokia protesto forma jaunuoliui vos nesibaigė liūdnai. Septyniolikmetis nesugebėjo nusiimti grandinės, nes sugedo užraktas.

Į pagalbą atskubėję Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai vaikiną išlaisvino antrankius nupjovę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų