• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užterštas oras, milžiniškos automobilių spūstys, kalbos barjeras, nepakeliamas karštis, penkis kartus išaugusios kainos, varžoma žodžio ir veiksmų laisvė, netradicinis maistas, vietų viešbučiuose trūkumas, galimi teroristiniai išpuoliai, paukščių gripas – tik dalis pavojų ir nepatogumų, tykančių jūsų 2008-ųjų metų olimpinių žaidynių sostinėje Pekine.

REKLAMA
REKLAMA

Idealus pasirengimas

Iki 29-ųjų vasaros olimpinių žaidynių pradžios likus mažiau nei dviem savaitėms Kinijos sostinėje Pekine jau atidarytas olimpinis kaimelis, o pirmieji jame apsigyveno šeimininkai – kinų sportininkai.

REKLAMA

„Pirmyn, Olimpiada! Pirmyn, Kinija!“ - nuo ankstaus ryto iki pat nakties mosuodami rankomis skanduoja Pekino vaikai.

Pačiu populiariausiu olimpiniu šūkiu atvykėlius pasitinka ne tik jie, bet ir studentai, paprasti darbininkai ir net televizijos pokalbių šou vedėjai.

Kone visi vietos gyventojai savo automobilius, motociklus ir dviračius papuošė vėliavėlėmis su olimpiniais žiedais, o sportiniai marškinėliai su žaidynių simbolika tapo pačia populiariausiu kinų apranga.

REKLAMA
REKLAMA

Vietos valdžia žada, kad Pekino olimpiada taps pačiu grandioziškiausiu projektu per visą šiuolaikinių olimpinių žaidynių istoriją. Palyginti su Atėnų ar Sidnėjaus olimpiadomis, prieš kurias jų organizatoriai susidūrė su pinigų trūkumu, Kinijoje apie jokias finansines bėdas nebuvo net kalbos. Susidaro įspūdis, kad keletą paskutinių metų visos biudžeto lėšos buvo skiriamos vien tik pasiruošimui Olimpiadai.

Pekine nekilo problemų ir su sporto objektais, skirtingai nei Atėnuose, kur iki pat paskutinės akimirkos taip ir nebuvo aišku, spės graikai ar ne pastatyti arenas ir įrengti baseinus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Beveik yra kuo kvėpuoti

Bene didžiausią nerimą Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) atstovams keliantis klausimas yra ekologija. TOK prezidentas belgas Jacques Rogge, dar prieš metus savo paties plaučiais „paskanavęs“ Pekino smogo, neatmetė galimybės, kad kai kurias Olimpiados varžybas gali tekti perkelti į uždaras arenas, kad nebūtų rizikuojama sportininkų sveikata.

Buvo net tokių atletų, kurie atsisakė vykti į olimpines žaidynes, tarp jų – legendinis maratono bėgikas Haile Gebrselassie. Tuo tarpu amerikietis triatlonininkas Matthew Reed tvirtino, kad po miestą vaikščios išskirtinai tik su kauke.

REKLAMA

Vis dėlto Pekino valdžia įsiklausė į kritiką ir aktyviai pradėjo uždaryti aplinką teršiančius objektus bei masiškai sodinti medelius. Ekologų tvirtinimu, pirmus šešis šių metų mėnesius oras mieste buvo pats švariausias per paskutinius devynerius metus.


Kamščiai – nebe problema?

Antrąją Pekiną kaip ir kone visus didžiausius pasaulio miestus kamuojančią problemą – automobilių kamščius, irgi buvo pasistengta jei ne visiškai išspręsti, tai bent sumažinti. Kovoti su jais vietinė valdžia nusprendė labai paprastu būdu: lyginėmis dienomis po miestą galės važinėti tik tie kinai, kurių transporto priemonės numerio paskutinis skaičius yra lyginis, o nelyginėmis – kurių nelyginis.

REKLAMA

Apskritai miestiečių yra prašoma, jei tik įmanoma, keliauti viešuoju transportu - tuo labiau, kad neseniai buvo atidarytas naujas metro. Tikimasi, kad šios priemonės padės išvengti itin didelių spūsčių, kurios galėtų sutrukdyti tiek sportininkams, tiek žiūrovams laiku atvykti į varžybas.

Kaip praneša Pekino eismo tarnybos, tokia taktika greitai davė savo vaisių – per savaitę transporto priemonių Kinijos sostinės gatvėse sumažėjo net 78,8 procentais, perpus mažiau užfiksuota ir autoįvykių.


Ar visi turės stogą virš galvos?

Panašu, kad Kinijos sostinė nebus pasiruošusi visiems turistams iš užsienio pasiūlyti pastogę, kadangi laukiama apie  400-500 tūkstančių atvykėlių, o viešbučiuose laisvų vietų yra tik apie 300 tūkstančių. Atrodytų tie turistai, kurie nėra labai išlepę ir nesivaikys prabangos bei patogumų, iš bėdos naktis leisti galėtų stotyse, oro uostuose ar net po atviru dangumi, bet tai yra griežtai uždrausta specialiai olimpinėms žaidynėms išleistoje brošiūroje, kurioje pateikiamos tinkamo elgesio normos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešbučių kainos pakilo į neregėtas aukštumas – nakvynė pabrango net 3-5 kartus. Tiesa, net nepaisant tokių kainų, laisvų vietų nei penkių žvaigždučių viešbučiuose, kur už naktį prašoma net 1150 dolerių, nei trijų žvaigždučių, kuriuose imama po 200-300 dolerių už parą, praktiškai jau nebeliko.

Susidariusiai kebliai padėčiai išeitį bus bandoma rasti prašant vietinių gyventojų išnuomoti savo būstus ar butus užsieniečiams. Tiesa, dar nėra aišku, kiek atsiras tokių „geranorių“ ar tokių kinų, kurie panorės užsidirbti papildomų šlamančiųjų.

REKLAMA


Kaip susikalbėti su kinais

Ne ką mažesnį atvyksiančiųjų rūpestį kelia ir visai jiems nežinomos kalbos barjeras. Juk dar visai neseniai žmogui, laisvai nekalbančiam kiniškai, į šią šakį kelti kojos buvo visai nepatartina, nes prispyrus bėdai jam niekas nesugebėtų nei paaiškinti kelio, nei ištiesti pagalbos rankos.

Situacija ėmė keistis į gerąją pusę, kai prieš maždaug metus Pekino valdžia pradėjo rengti specializuotus anglų kalbos kursus aptarnaujančiojo personalo ir kitų sričių darbuotojams. Dabar beveik visi Pekino miesto taksistai gali angliškai pasisveikinti su savo klientais, nors apie bent kiek gilesnes anglų kalbos žinias kalbėti dar anksti. Todėl turistams patariama dėl viso pikto turėti sostinės žemėlapį, ant kurio galėtų parodyti savo kelionės tikslą.

REKLAMA

Dauguma restoranų ir kitų maitinimo įstaigų turi anglišką meniu, kuriame smulkiai nurodoma, iš kokių ingredientų vienas ar kitas patiekalas yra pagamintas. Valgių pavadinimai yra išversti pažodžiui, todėl nereikėtų išsigąsti pasiūloje pamačius „tigrines salotas“ - jose tikrai nebus tigro mėsos, tiesiog jų spalva primena šio žvėries kailį.


Teroristinių išpuolių grėsmė – reali

Paskutiniu metu visoje pasaulio žiniasklaidoje vis dažniau kalbama apie tai, kad Pekino olimpinės žaidynės gali tapti puikiu taikiniu Tibeto separatistų akcijoms ar net įvairioms teroristų atakoms. Organizatoriai labai greitai sureagavo į vis garsiau skambančius pavojaus varpus ir ėmėsi dar griežtesnių, precedento neturinčių saugumo priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olimpinis kaimelis virto kone kovine parengties stovykla. Virš jo nepailsdami skraido ir tvarką prižiūri net keli sraigtasparniai, įėjimai į metro tikrinami metalo detektoriais, visur patruliuoja sustiprintos policijos pajėgos su specialiai apmokytais šunimis. Be kita ko, pranešama, kad Olimpiados atidarymo ceremonijos dieną (rugpjūčio 8-ąją) bus uždarytas ir Pekino oro uostas - jame negalės leistis lėktuvai.

Valdžios organai tikisi supratingumo ir iš pačių kinų bei ragina juos parodyti pilietinę atsakomybę. Gyventojai, informavę apie neteisėtus ir įtartinus veiksmus, keliančius pavojų saugumui, bus apdovanoti specialiomis premijomis, kurios sieks nuo 1,5 iki 75 tūkstančių dolerių.

REKLAMA


Ko negalima įsinešti į arenas ir stadionus

Siekdamos išvengti nemalonumų Pekino saugos tarnybos paskelbė į olimpinių žaidynių objektus įsinešti draudžiamų daiktų sąrašą. Į jį, savaime suprantama, įtrauktos sprogstamosios ir kitos degios medžiagos, ginklai, petardos, žiebtuvėliai, vaikiški vežimėliai, degtukai, garso aparatūra, šalių vėliavos, ilgesnės nei du metrai, plakatai su religinės tematikos šūkiais. Taip pat nurodoma, kaip deramai turi elgtis apsauginiai, žmonės ir net gyvūnai. Iš viso sąraše puikuojasi 22 punktai.

REKLAMA

Olimpiados metu taip pat griežtai draudžiama rengti bet kokias demonstracijas, protesto akcijas ar užsiimti kitais bendrąją tvarką pažeidžiančiais veiksmais.


Susirgti Pekine – neįmanoma?

Tarptautinės sveikatos apsaugos organizacija pranešė, kad nei sportininkams, nei paprastiems turistams, atkeliaujantiems į olimpines žaidynes, nėra pagrindo baimintis paukščių, pandeminio gripo ar kitų ligų.

Teigiama, kad atlikti išsamūs tyrimai parodė, jog atvykėliams nereikia net imtis kokių nors specialių priemonių norint apsisaugoti nuo galimų ligų ar infekcijų. Kompetentingų medikų teigimu, blogiausia, kas gali atsitikti būnant Pekine – apsinuodyti maistu ar vandeniu, tačiau ir tai nėra laba realu, nes dauguma delegacijų su savimi atsiveš ir nuosavą virėją. Kadangi rizika kuo nors susirgti Pekine yra praktiškai prilyginta nuliui, užsieniečiams siūloma išvis nesiskiepyti.

Ką gi, tikėkimės, kad nepaisant visų čia išvardintų galimų sunkumų, mūsiškiams Kinijos sostinė paliks tik pačius geriausius įspūdžius ir visi Lietuvos ąžuolai bei liepaitės į tėvynę grįš ne tik sveiki, bet ir su ant kaklo kabančiais medaliais.

(„News Bridgepix“ nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų