• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą po šaltojo karo pabaigos Rusija svarsto planus grąžinti į vakarinius savo teritorijos rajonus branduolines raketas, nutaikytas į Vakarų Europą, sekmadienį rašo britų dienraštis „The Sunday Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai vyksta tuo metu, kai JAV mažina savo branduolinių ginklų arsenalą, laikomą NATO bazėse.

Dienraštis teigia, kad remiasi su gynybos sritimi susijusiais šaltiniais Maskvoje. Branduolinių raketų grąžinimu į pozicijas Rusijos vakaruose ketinama atsakyti į JAV priešraketinės gynybos skydo kūrimą Čekijoje ir Lenkijoje.  

REKLAMA

„The Sunday Times“ žiniomis Maskvoje aptarinėjami planai grąžinti raketas į Kaliningrado anklavą, iš kurio branduoliniai ginklai buvo išvežti po šaltojo karo pabaigos. Pranešama, kad Rusijos parlamento komiteto delegacija prieš 10 dienų buvo nuvykusi į Kaliningrado sritį, kad apžiūrėtų galimas naujos kartos branduolinių raketų dislokavimo vietas.

Maskvoje nagrinėjama ir kita raketų dislokavimo vieta – Baltarusija. Dienraščio šaltinis, artimas Rusijos gynybos ministerijai, teigė, kad naujos branduolinės raketos bus nutaikytos į Europą. „Tai bus visiškai teisėtas žingsnis. Jei Amerika nori plėsti savo karinį potencialą Europoje, mes turime teisę imtis atsakomųjų priemonių“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Šis asmuo nesutiko su JAV teiginiu, neva priešraketinis skydas skirtas apsiginti nuo pavojingų režimų. „Kaip jaustųsi Vašingtonas, jei mes dislokuotume raketas perėmėjas Kuboje ar Venesueloje?“ – klausė jis.

„The Sunday Times“ rašo, kad, norint įgyvendinti tokius planus, Rusijai reikės atnaujinti vidutinio nuotolio antžeminių raketų gamybą, nes buvęs Sovietų Sąjungos arsenalas jau sunaikintas.

„Mes labai rimtai vertiname į Europą nukreiptų branduolinių raketų dislokavimo galimybę ir žinome apie diskusijas dėl Kaliningrado, – dienraščiui sakė vienas Vakarų diplomatas. – Tačiau mes taip pat manome, kad čia šiek tiek blefuojama. Kremlius labai tikisi, kad priešraketinis skydas nebus sukurtas iki to laiko, kai prezidentas Bushas kitais metais paliks Baltuosius rūmus, o vėliau šis projektas bus nutrauktas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų