• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojų požiūris į šalies vietą Europos Sąjungoje - dvilypis. Lietuviai mano, kad ES primeta savo požiūrį Lietuvai, tačiau pripažįsta, kad būdama ES narė šalis yra saugesnė ir ekonomiškai stabilesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Tai paaiškėjo paskelbus balandžio 1-22 dienomis bendrovės „TNS Opinion & Social“ atliktos „Eurobarometro“ apklausos duomenis.

REKLAMA

64 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų buvo linkę sutikti, kad ES primeta savo požiūrį Lietuvai, 21 proc. manė priešingai.

59 proc. respondentų sakė, kad jaučiasi saugiau, nes Lietuva yra ES narė, 29 proc. nebuvo linkę su tuo sutikti. 58 proc. teigimu, Lietuvos narystė ES suteikia šaliai ekonominio stabilumo, 31 proc. su šiuo teiginiu nesutiko.

Daugiau kaip pusė apklaustųjų (52 proc.) sutiko, kad ES yra atsižvelgiama į Lietuvos nuomonę, 40 proc. manė, kad ES gerai atsižvelgia į Lietuvos interesus. Priešingai manė atitinkamai 36 ir 43 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tyrimo išvadų, Lietuva kaip ES narė, gyventojų manymu, atsiduria dviprasmiškoje situacijoje: ji turi priimti ES principus ir reikalavimus, tačiau savo kategoriška nuomone gali pasiekti, kad būtų atsižvelgta į specifinius šalies interesus.

Atlikus tyrimą taip pat paaiškėjo, kad dauguma (75 proc.) lietuvių mano, kad Lietuvos narystė ES yra naudinga, 73 proc. respondentų sakė esantys optimistiškai nusiteikę ES ateities atžvilgiu. Nors palankiai narystę ES vertinančių lietuvių lyginant su 2007-aisiais (81 proc.) ir sumažėjo, Lietuva kartu su Airija, Danija, Estija, Lenkija ir Slovakija toliau išlieka didžiausiomis eurooptimistėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertinant galimą kitų šalių narystę ES dauguma apklaustų lietuvių ir kitų ES šalių piliečių palankiausiai atsiliepė apie Bendrijai nepriklausančias turtingas Europos valstybes - Šveicariją, Norvegiją ir Islandiją. Tačiau 69 proc. Lietuvos gyventojų palankiai įvertino ir Ukrainos narystės ES perspektyvą (ES vidurkis - 43 proc.).

Apklausoje dalyvavo 1021 respondentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų