• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienis Lietuvos ir pasaulio biržose

Savaitei įpusėjus vertybinių popierių birža dideliu aktyvumu nepasižymėjo. Tarp aktyviausiai prekiautų bendrovių išsiskyrė „Lifosos“ akcijos, kurios pabrango 1,98 proc. iki 92,19 Lt. OMXV indeksas pakilo 0,22 proc. iki 422,34 punkto ribos. Bendra VVPB apyvarta sieke 2,85 mln. litų, buvo sudaryti 586 sandoriai. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 9/11.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar JAV biržų indeksus aukštyn pakėlė dvi geros naujienos: naftos kaina vėl smuktelėjo žemyn (iki 136,04 JAV doleriu už barelį), o FED vadovas B. Bernanke pareiškė, kad šalies centrinis bankas, siekdamas atkurti finansinį stabilumą, ir 2009 metais „pigiai“ kredituos stambias Volstrito bendroves.

REKLAMA

B. Bernankės žodžiais tariant, šiuo metu yra atidžiai stebima padėtis finansų rinkose ir svarstoma galimybė imtis tam tikrų priemonių, įskaitant ir tolesnį vadinamųjų pirminių prekiautojų kreditavimą ateinančiais metais tuo atveju, jei dabartiniai veiksniai ir toliau darys įtaką finansų rinkoms.

Visi trys pagrindiniai JAV biržų indeksai Dow Jones, Standard & Poor‘s 500 ir Nasdaq vakar šoktelėjo aukštyn, atitinkamai: 1,36; 1,71 ir 2,28 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Azijos regione šiandien taip pat vyravo teigiamos nuotaikos, tiesa jas šiek tiek sugadino Irano žiniasklaidos pranešimai apie tai, kad buvo išbandytos raketos, galinčios pasiekti tiek Izraelio, tiek JAV teritorijas. Po tokios naujienos regiono biržų indeksai kilo jau ne taip sparčiai, kaip prekybos sesijos pradžioje. Azijos šalių biržose, panašiai kaip ir JAV, į viršų pirmiausia pakilo bankų akcijų kursai, tačiau nuo jų mažai teatsiliko ir pramonės įmonių akcijos. Didžiausios regione Tokijo biržos indeksas Nikkei 225 šiandien pakilo 0,15 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir reikėjo tikėtis, Europos biržų indeksai šiandien, sekdami JAV ir Azijos rinkų pavyzdžiu, šoktelėjo aukštyn. Investuotojų optimizmą dar labiau pakurstė „JPMorgan Chase“ atstovo D. Daimondo žodžiai, kad kredito krizė artėja į pabaigą. Jis taip pat pastebėjo, kad kai kurie investuotojai vėl pradėjo pirkti būsto paskolomis paremtus vertybinius popierius.

Kaip ir kituose regionuose, Europos biržose šiandien pirmiausia kilo bankų akcijų kursai, o dėl smuktelėjusios naftos kainos brangsta Europos automobilių gamintojų ir oro transporto vežėjų akcijos. Pirmoje dienos pusėje kilimo rekordą parodė Austrijos biržos indeksas ATX, pašokęs net 3,03 proc. Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 per dieną buvo pakilęs 1,50 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų