• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 7-tą dieną viename unikaliausių regiono kultūros paveldo objektų Lietuvoje, Paežerių dvaro rūmuose, prasideda pirmasis profesionalios klasikinės-kamerinės muzikos festivalis – Paežerių dvaro festivalis.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuose dvaro rūmuose įsikūręs Suvalkijos (Sūduvos) regioninis kultūros centras, kuris aktyviai prisideda prie Lietuvos kultūros paveldo išsaugojimo ir puoselėjimo. Iki liepos 6-tos truksiantis festivalis pasklis po įvairias Vilkaviškio rajono erdves – tai jau minėti Paežerių dvaro rūmai, Vilkaviškio kultūros centras, Vilkaviškio šv.M.Marijos apsilankymo katedra. Iš viso klausytojų laukia devynios originalios ir intriguojančios kamerinės muzikos programos, kurias pristatys žinomi, profesionalūs Lietuvos menininkai, taip pat ir jaunos kartos perspektyvūs muzikos atlikėjai.

REKLAMA

Festivalio organizatoriai – viešoji įstaiga „Musicus ictus“. Tai dviejų jaunų profesionalių menininkų – pianistės Eglės Strimaitienės ir smuikininko Aido Strimaičio sukurta įstaiga, kuri organizuoja įvairiausius muzikos renginius. Idėja rengti tokio pobūdžio festivalį ir būtent šioje erdvėje, muzikams kilo koncertuojant Paežerių dvaro rūmų salėje. Puiki, kamerinei muzikai tinkanti erdvė ir prastos būklės pianinas, paskatino menininkus rengti muzikos festivalį ir jo pagalba padėti rūmams įsigyti fortepijoną. Visi gauti pinigai už festivalio bilietus bus pervesti į specialiai šiam tikslui atidarytą sąskaitą, o ir kiekvienas, norintis paremti šią gražią idėją, galės tai padaryti. Festivalio lankstinuke ir internetiniame puslapyje skelbiamas sąskaitos numeris.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis Paežerių dvaro festivalis dedikuotas „Tautiškos giesmės“ kūrėjui, rašytojui, publicistui, kritikui, lietuvybės puoselėtojui, gimusiam Paežerių kaime prieš 150 metų (1858) – Lietuvos kultūros sielai – Vincui Kudirkai. Todėl neatsitiktinai festivalio programoje vienas vakaras bus skirtas tik šiai asmenybei. Aktorė Virginija Kochanskytė ir pianistė Vaiva Purlytė birželio 15-tą pristatys literatūrinę – muzikinę programą „Žmogaus misterija“, kurioje V.Kudirką išvysime kitokį, nei mėginame stereotipiškai jį įsivaizduoti. Liepos 2-os  vakarą į „Dialogai“ pavadintą muzikos ir poezijos programą klausytojus pakvies smuikininkai Darius Dikšaitis ir Aidas Strimaitis bei aktoriai Viktorija Kuodytė ir Saulius Balandis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Festivalyje savo programas pristatys pripažinimą pelnę ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, imponuojantys aukšta muzikavimo kultūra bei atlikimo įtaiga Lietuvos menininkai  – tai nacionalinės premijos laureatas – Čiurlionio styginių kvartetas, kuris klausytojams savo programą pristatys birželio 29-tą; tai daininikė Asta Krikščiūnaitė, pianistė Audronė Kisieliūtė ir fleitininkas Valentinas Gelgotas, kurie pakvies birželio 25-tą „Atverti savo širdį“ ir pasiklausyti prancūzų muzikos. Vienintelis festivalyje – vargonų muzikos koncertas: birželio 8-tą vargonuos vargonininkė Dalia Jatautaitė, koncerte dalyvaus trombonininkas Vygantas Šilinskas. Vargonų ir trombono duetas – ne dažnai girdimas skambesys...

REKLAMA

Įdomu tai, kad festivalyje dalyvaus ir Sūduvos regiono muzikai - tai Marijampolės kamerinis ansamblis, kuris birželio 22-ą pristatys plačią kamerinės muzikos programą, koncerte dalyvaus poetė Janina Kurtinaitienė. Prie šių Sūduvos menininkų prisijungs ir kraštietės dailininkės. Viso festivalio metu Paežerių dvaro rūmuose veiks Birutės Jakštienės ir Audronės Gurinskienės tapybos darbų parodos. Tad klausytojai galės ne tik džiaugtis muzikos garsais, bet ir spalvomis.

„Jauni, perspektyvūs, pasižymintys savita muzikos interpretacija...“ – taip kalbama apie atidarymo koncerte birželio 7-tą pasirodysiančius „Baltijos gitarų kvartetą“, birželio 18-tą „Tango istorijas“ pristatysiančius „Duo Strimaitis“ ir klarnetininką Jurijų Rezničenko, uždarymo koncerte liepos 6-tą dalyvausiančius „4Tango“ ir dainininkę Ievą Prudnikovaitę.

Spalvingoje festivalio programoje kiekvienas klausytojas atras sau artimą, mielą širdžiai muziką arba patirs kažką naujo, dar negirdėto. Festivalio organizatoriai tikisi, kad pirmasis Paežerių dvaro festivalis suteiks klausytojams malonias akimirkas ir didelį muzikos pažinimo džiaugsmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų