• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulių nuotaikos vėl šmėkštelėjo Vilniaus vertybinių popierių biržoje ir kilstelėjo OMXV indeksą 1,42 proc. iki 425,28 punkto. Tiesa,bendra akcijų apyvarta sumažėjo iki 4,4 mln. litų, o sandorių skaičius smuko iki 700. „Panevėžio statybos tresto“ akcijos pabrango 4,42proc. iki 9,92 lito, o akcijų nupirkta už 891 tūkst. litų. Pirmojo ketvirčio rezultatus investuotojai galės įvertinti tik ketvirtadienio prekybos sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik 3 proc. sumažėjusi naftos kaina suteikė investuotojams JAV vilties, kad vis dėlto namų ūkių vartojimo išlaidos nemažės, o investicijos į technologijų sektorių netgi didės. JAV biržose vakar pirmiausiai kilo technologijų sektoriaus kompanijų akcijų kainos,tačiau ne mažesnio investuotojų dėmesio susilaukė ir kompanijos, kurių veikla orientuota į vartotojus, pavyzdžiui, mažmeninės prekybos tinklo „Home Depot Inc.“ akcijos pabrango 2,51 proc.

REKLAMA

Smukusi naftos kaina žemyn nutempė ir tiesiogiai su ja susijusio sektoriaus kompanijų „Exxon Mobil“ bei „Chevron Corp.“ akcijų kursus, kurie atitinkamai krito 1,0 ir 1,1 proc. Tuo tarpu technologijų sektoriaus kompanijų akcijų kainos šoktelėjo aukštyn ne tik dėl investuotojų lūkesčių, bet ir dėl teigiamų analitikų rekomendacijų: „Novellus Systems“ brango 3,2 proc., o „Lam Research Corp.“ – 6,5 proc. Indeksai Dow Jones, S&P 500 ir Nasdaq vakar pakilo

atitinkamai 0,55 proc., 0,68 proc. ir 1,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Azijos regiono biržose šiandien vieningos tendencijos nebuvo. Jeigu vienose biržose investuotojai dėl pigusios naftos akcijas tiesiog„šlavė“, tai kitose dėl tos pačios priežasties bei padidėjusio nerimo dėl JAV ekonomikos perspektyvų, skubėjo jomis atsikratyti.Aukščiausiai šiandien pakilo Kinijos indeksas CSI 300 – 2,81 proc., o žemiausiai nukrito Taivanio Taiwan Weighted – 1,28 proc.

Prekybos išvakarėse pasigirdus ne itin džiuginančioms makroekonominėms naujienoms iš JAV, Tokijo biržoje šiandien pirmiausiaikrito produkciją eksportuojančių kompanijų akcijų kainos. Be jų, žemyn „pikiravo“ ir tokių naftos gigantų kaip „Inpex Holdings“ (-4,6proc.) ir „Japan Petroleum“ (- 4,3 proc.) akcijų kursai. Japonijos biržos Nikkei 225 indeksas šiandien prekybos sesijos pabaigojenukrito 1,32 proc.

Tuo tarpu Europos biržose šiandien praktiškai visi indeksai kopia aukštyn. Dėl kritusios naftos kainos pirmiausiai kyla oro transporto bendrovių bei automobilių gamintojų akcijų kursai. Stambiausios Europoje oro transporto kompanijos „Air France – KLM“ akcijos brango 1 proc., o jos konkurentų „Lufthansa“ ir „Easyjet Plc.“ atitinkamai 1,1 ir 1,4 proc. Be to, šiandien paskelbta ir gana įdomių kompanijų naujienų kaip antai „Vodafone Group“ (+0,9 proc.) ir jos partnerio „Qatar Foundation“ planai už 2,1 mlrd. JAV dolerių įsigyti mobiliojo ryšio paslaugų teikimo Katare licenciją. Dienos bėgyje Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 buvo pakilęs 1,02 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų