• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytų Prancūzijoje žemės ūkio pramonės grupės spaudimu kovo mėnesį buvo pasiektas sutikimas padidinti oficialios Šampanės regiono ribas.  Šampanė taps didesnė ir šampano vynuogynų dabar bus daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Šampanu vadinamas tik Šampanės regione užaugintų vynuogių subrandintas putojantis gėrimas. Šampano poreikis pasaulyje auga – Kinija, Rusija ir tradicinės šampano rinkos reikalauja vis daugiau produkcijos.

REKLAMA

INAO – Nacionalinis kilmės ženklų institutas, reguliuojantis su vietovardžiu siejamus pavadinimus, pasiekė savo tikslą – patenkinti rekordiškai išaugusią paklausą tradicinėse ir naujosiose rinkose.

Daugiau kaip 8 dešimtmečius Prancūzijos įstatymai leido naudoti Šampano vardą tik specialiai nustatytuose plotuose – 319-koje komunų (bendruomeninių apylinkių) išaugintoms vynuogėms. Šios 32000 hektarų teritorijoje atitiko AOC – Kontroliuojamų kilmės pavadinimų sertifikavimą. Kitiems vyndariams šampano pavadinimą naudoti buvo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA

Šampano namai pirkėjų buvo spaudžiami didinti „Pinot noir“, „Chardonnay“ ir „Pinot meunier“ vynuogynus. Po keleto metų tyrimų INAO pateikė dar 40 apylinkių šalia Reimso ir Epernay sąrašą, kurios galėtų prisijungti prie specialiosios Šampanės teritorijos.

Pernai gamintojai eksportavo 150 milijonų butelių šampano, o 188 milijonus pardavė Prancūzijoje. Britanija yra didžiausias Šampanės klientas. Europoje Šampano paklausa 2007 metais išaugo 41 proc. o Kinijoje – 30 proc.

Šampano namų „Duval-Leroy“ ir „Champagne Louis Roederer“ vadybininkai lankėsi ir vynuogynuose pietų Anglijoje – Kente ir Sussex‘e. Klimato pokyčiai šampano augintojus verčia galvoti apie vėsesnės aplinkos kraštus. Šį kartą nei žemės, nei vynuogynų jie nepirko, tačiau ateityje tokia galimybė reali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britanijos someljė, vyno ir maisto konsultantai laikas nuo laiko piktinasi, kad Anglijoje, pvz. „Ridge View“, pagamintas putojantis gėrimas negali būti vadinamas šampanu.

Lietuvos Šampanė yra nedidelėje „Alitos“ vyno gamyklos patalpoje, kurioje sukurta vyno rūsiui būdinga aplinka. „Alita" sako, kad putojantis vynas čia pradėtas gaminti lygiai taip pat, kaip jį gamina šiaurės prancūzai.

Žemėlapis: Šampano vynuogynai - geltona spalva.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų