• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prognozuota, kad dėl cigarečių akcizo šuolio padidės kontrabandos srautas. Muitininkai teigia kol kas to nepastebėję, tačiau pripažįsta, kad Šengeno erdvė kontrabandininkams atvėrė naujas galimybes, rašo “Respublika”.

REKLAMA
REKLAMA

Laikinai einantis Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) direktoriaus pareigas Saulius Urbanavičius “Respublikai” teigė, kad didesnio kontrabandos šuolio nepastebėjo - nors ir būta keleto didelio masto sulaikymų, S.Urbanavičius aiškino negalįs pasakyti, ar tai galima susieti su padidintu rūkalų akcizu.

REKLAMA

“Pakėlus akcizą, be abejo, psichologiškai atsiranda didesnis kontrabandinių cigarečių poreikis, bet reikia nepamiršti, kad kontrabandininkai, žinodami, kad pakils akcizas ir jos pabrangs, aišku, taip pat norės iš to uždirbti ir taip pat pakels kainą. Bet tai iš tikrųjų tik prielaidos ir spėlionės”, - pabrėžė pašnekovas.

MKT vadovas aiškino, kad didesnę įtaką kontrabandos srautams daro iš Rusijos per Latviją atkeliaujančios cigaretės, kurios Lietuvoje dažniausiai neužsilieka ir keliauja toliau į Lenkiją ar Vakarų Europą.

REKLAMA
REKLAMA

“Didelę grėsmę jaučiame ne tik iš Rusijos Federacijos Kaliningrado srities ir Baltarusijos, bet ir iš Latvijos. Blokas cigarečių iš Kaliningrado srities kainuoja apie 6 eurus, Latvijoje kainuoja apie 5 eurus, o pergabenimo rizika gerokai mažesnė. Mūsų turimais duomenimis, cigaretės, atgabentos iš Kaliningrado, kainuoja daugiau, nei jų įsigyjant Latvijoje”, - aiškino S.Urbanavičius.

Pasak jo, esama kontrolė - Muitinės mobiliosios grupės, pasieniečių ekipažai ir pan. - neužtikrina tokio saugumo kaip fizinė kontrolė, nes pasienyje jos jau nėra - judėjimas laisvas. Pašnekovo teigimu, nuogąstavimus patvirtina ir sulaikymai: MKT ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba sulaikė jau beveik 15 mln. vienetų rusiškų kontrabandinių cigarečių, atgabentų iš Latvijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau buvęs didelis srautas iš Kaliningrado srities jau esąs sumažintas. “Negalime pasakyti, kad iš Kaliningrado visai nebevežama, bet nauja tendencija - gabenimas iš Rusijos į Latviją, iš ten - į Lietuvą, o per Lietuvą - ir į Vakarų Europos šalis”, - aiškino MKT vadovas.

MKT nuomone, vis dėlto kas nors šiuo klausimu turėtų būti daroma: “Mes teiksime siūlymus dėl galimų šios problemos sprendimų. Juk Lietuvoje galbūt kroviniai yra perfasuojami į legalius ir išvežami po Europos šalis, o visi manys, kad krovinys iš Lietuvos”, - aiškino pašnekovas. Kad ir kaip būtų, ilgalaikiu akcizo poveikiu S.Urbanavičius tikėti nelinkęs.

REKLAMA

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Remigijus Šimašius mano, kad poveikis kontrabandai dėl akcizo padidėjimo neįvyksta sulig viena diena,

nes ir kainos neišauga iškart vos pakėlus akcizus, tad tiek kontrabandininkų, tiek vartotojų prisitaikymas įvyksta per ilgą laiką. “Todėl manyčiau, kad galima tikėtis didesnės kontrabandos - o dabar viskas ir vyksta didėjimo linkme”, - teigė jis.

“Per kelis mėnesius, ko gero, tas prisitaikymas prie naujų mokestinių sistemų ir bus įvykęs. O įtakos neturėti tai tiesiog negali, nes visi sutinka - ir tai yra akivaizdu, - kad kontrabandinės cigaretės gabenamos į Lietuvą iš Baltarusijos ar Kaliningrado srities būtent dėl to, kad ten jos yra pigesnės dėl akcizų skirtumo. Ir jei akcizas Lietuvoje padidėja, padidėja ir kainų skirtumas bei motyvacija vežti tas cigaretes”, - pasakojo LLRI prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų