• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgasis savaitgalis Lietuvos investuotojų aktyvumą ir optimizmą apkarpė dar labiau.

Pirmas dvi šios savaitės dienas „darbinguose“ regionuose akcijų kainos gana agresyviai šuoliavo aukštyn, tačiau į Vilniaus vertybinių popierių biržą (VVPB) sugrįžo žiema, ir rinkos „meškos“ ėmė dominuoti. Vakar bendra VVPB apyvarta siekė 6 mln. litų, sandorių buvo 887, o brangusių ir pigusių akcijų santykis atitinkamai 4 ir 17. Todėl OMXV indeksas sumenko 0,95 proc., iki 471,65 punkto.

REKLAMA
REKLAMA

JAV investicinio banko „Goldman Sachs“ ekspertai apskaičiavo, kad globalūs nuostoliai, atsiradę dėl kreditų krizės, turėtų siekti 1,2 trln. JAV dolerių. Banko ekspertų skaičiavimu 40 proc. nuostolių (arba 460 mlrd. JAV dolerių) atitenka JAV bankams, brokerinėms firmoms ir kitoms finansinėms bendrovėms. JAV finansinės kompanijos iki šiol yra pranešusios apie 120 mlrd. JAV dolerių patirtus nuostolius, t. y. deklaravo mažiau nei pusę tikrųjų nuostolių.

REKLAMA

Siekdamos susitvarkyti su patirtais nuostoliais JAV kredito įstaigos jau pritraukė 100 mlrd. JAV dolerių iš vietinių ir užsienio investuotojų, be to, sumažino mokamus dividendus. JAV biržų indeksai antradienį judėjo priešingomis kryptimis: „S&P 500“ ir „Nasdaq“ pakilo didėjant metalų ir naftos kompanijų akcijų kainoms, o „Dow Jones“ pavažiavo žemyn krentant pirmiausiai banko „Bank of America Corp.“ akcijų kursui. Investuotojus pesimistiškai nuteikė paskelbtas JAV vartotojų pasitikėjimo indeksas, kuris kovą nukrito iki 64,5 punkto, kai vasarį siekė 76,4 punkto.

REKLAMA
REKLAMA

Šie duomenys padarė įtaką JAV dolerio kursui, todėl investuotojai skubiai lėšas permetė į žaliavų rinkas, o tai inspiravo metalų ir naftos kainų kilimą. Vakar Europos biržose prekybos sesija prasidėjo kritimu. Smukimas prasidėjo pasirodžius pranešimui, kad nutrūko anglų - šveicarų kompanijos „Xstrata“ derybos dėl susijungimo su didžiausiu pasaulyje geležies rūdos gavėju Brazilijos kompanija „Vale“.

Vakar ši brazilų kompanija pareiškė, kad perėmimui ieškos kito objekto. Tuo tarpu Europos bankų sektorių neigiamai paveikė „Deutsche Bank” (-1,58 proc.) pranešimas, jog bankas negarantuoja, kad šiais metais jo pelnas dėl nurašymų susijusių su kreditų krize bus toks kaip buvo planuota. Per šiandien Europos likvidžiausių akcijų indeksas FTSEurofirst 300 nukrito 0,27 proc., nors vakar, kylant bankų sektoriaus akcijų kainoms, jis buvo pakilęs 3,2 proc.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų