• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujųjų Lietuvos piliečio pasų gamybos istorija vos nevirto tarpvalstybiniu skandalu, kurį pradėjo kelti oficialūs mūsų šalies pareigūnai, nors vakar jau nebegrasino kaimynams teismais.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš praėjusias Kalėdas Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovai džiūgavo būsima naujove - europinio pavyzdžio lietuviškais pasais.

REKLAMA

Uždarą konkursą laimėjęs Lenkijos valstybinės įmonės PWPW S.A. ir Lietuvos bendrovės “Garsų pasaulis” konsorciumas pagamino dokumentą, kuriame įdiegtos naujausios skaitmeninės technologijos, apsaugosiančios dokumentą nuo galimybės jį padirbti ar klastoti.

Tačiau jau sausio viduryje Lietuvoje kilo triukšmas - esą Lenkijos įmonė sulėtino naujųjų pasų gamybą ir dėl to sustabdomas jų išdavimas skubos tvarka.

Valdininkai jau kaltino ne tik įmonę PWPW, bet ir jos partnerę Šveicarijos bendrovę TRUB, tiekiančią iš polikarbonato pluošto gaminamus asmens duomenų puslapius. Juose visi paso savininko duomenys, veido atvaizdas ir parašas jau Lietuvoje graviruojami lazeriu.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimus Lenkijos įmonei pažėrė ir VRM generalinis inspektorius Julius Jasaitis. Jam ministras R.Čiupaila pavedė atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškinti, kas kaltas, kad sutriko naujo pavyzdžio pasų išdavimas.

“Savo pareigūnų kaltės mes neradome, mūsų nuomone, lenkai dėl to yra kalti”, - prieš savaitę viešai kalbėjo J.Jasaitis, nors jo atlikto tyrimo medžiaga dar net nebuvo perduota ministrui R.Čiupailai.

Vakar J.Jasaitis “Respublikai” taip pat teigė, kad pasų išdavimo piliečiams vėlavimo priežastis - Lenkijos įmonės vėlavimas pateikti šių dokumentų blankus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Kalti ar nekalti, mes nesprendžiame, - jau švelniau kalbėjo J.Jasaitis.
Lenkai laiku nepateikė pasų blankų. Pagal grafiką pirmąją siuntą jie turėjo pateikti gruodžio 14-ąją, o pateikė gruodžio 31-ąją”.

Tuo tarpu VRM oficialiu pranešimu dar praėjusių metų gruodžio 20-ąją neužsimena, kad pasų gamintojas Lenkijoje jau vėluoja net savaitę, o tik džiaugiasi, kad netrukus lietuviai galės džiaugtis europinio pavyzdžio asmens dokumentais.

Klausimas, kodėl pasų išdavimas Lietuvoje sutriko, tapo didele paslaptimi. Vakar ADIC vadovas R.Žičkis nesiruošė nieko komentuoti, nes “viską pasakys ministras R.Čiupaila”.

“Tai - konfidenciali informacija, tad nesuderinę su partneriais negalime nieko pasakoti”, - “Respublikai” sakė R.Žičkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų