• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilietinės demokratijos partija nutarė, jog Seimo Nacionalinio ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko posto nekeis į jokias siūlomas kompensacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą pilietininkai priėmė antradienį vakare susirinkę į išplėstinį frakcijos posėdį, kuriame dalyvavo ir formaliai frakcijai nepriklausantis partijos lyderis bei Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Šį sprendimą dar turės patvirtinti partijos prezidiumas.

REKLAMA

„Mes esame visi krikščionys ir svetimo mums nereikia, bet savo taip pat neatiduosim“, - po susitikimo su pilietininkų frakcijos nariais žurnalistams sakė V.Muntianas.

Pasak jo, susitikime jie įvertino NSGK pirmininko Algimanto Matulevičiaus darbą ir nemato priežasčių, kodėl jis turėtų būti keičiamas.

Į koaliciją įsiliejantiems socialliberalams yra pasiūlyta Aplinkos ministro kėdė, kurią veikiausiai užims jų lyderis Artūras Paulauskas, bei du Seimo komitetai: Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Europos reikalų. Pastarasis yra susietas su parlamento pirmininko pavaduotojo postu.

REKLAMA
REKLAMA

NSGK dabar vadovaujantį pilietininką A.Matulevičių valdantieji kaltina pernelyg dideliu pataikavimu opoziciniams konservatoriams.

„Būsimų partnerių (socialliberalų) netenkina šito komiteto pirmininko darbas. (...) Aš skeptiškai vertinu jo darbą, ne kartą esu pasisakęs. Ne sykį buvo su juo kalbėta ir, kiek žinau, net pats partijos pirmininkas (Viktoras Muntianas) su juo kalbėjo, bet jis nekeitė savo pozicijos", - žurnalistams yra sakę premjeras ir socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas.

“Mes norim viena - kad koalicija dirbtų stabiliai. Jeigu A.Matulevičius yra įtakojamas konservatorių, jų norų, jų pozicijų, mūsų nuomone, turėtų būti aiškiai atsakyta: ar jau 2K projektas baigė galioti, ar jis dar bus tęsiamas „po kilimu“. Mes ateinam, kad 2K baigtų galioti”, - aiškino valdančiuosius papildžiusių socialliberalų lyderis A.Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2K projektu vadinamas G.Kirkilo ir apie pusantrų metų mažumos Vyriausybę rėmusių konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus bendradarbiavimas.

Socialdemokratai už NSGK pirmininko kėdę pilietininkams siūlo įvairias kompensacijas, tarp kurių gali būti Seimo Audito ir Sveikatos reikalų komitetų vadovų postai, tačiau į Audito komiteto pirmininko vietą pretenduoja valstiečiai liaudininkai.

Šiuo metu valdančiąją mažumos koaliciją sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei Pilietinės demokratijos partija. Kartu sudėjus valdantieji Seime turi 63 parlamentarų paramą. Iš viso Seime yra 141 narys.

REKLAMA

Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taps daugumos.

Liberalcentristai yra pareiškę, kad jie gali ir nepasirašyti koalicinės sutarties su socialliberalais. Tokiu atveju būtų pasirašoma daugiašalė sutartis, tik be Liberalų ir centro sąjungos, arba socialdemokratai su soclibais sudarytų dvišalę sutartį.

BNS žiniomis, atskirai socdemų ir soclibų sutarčiai pritarti galėtų ir kiti valdančiosios koalicijos partneriai - valstiečiai liaudininkai bei dėl soclibams turinčio atitekti NSGK pirmininko posto kovojantys pilietininkai.

Tokiu atveju būtų išvengiama postų dalybų Seime, o Naujajai sąjungai reikiamas kėdes savo sąskaita turėtų parūpinti į koaliciją naujuosius partnerius pasikvietę socialdemokratai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų