• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį minimas Baltijos valstybių ir JAV partnerystės chartijos, atlikusios reikšmingą vaidmenį Lietuvai, Latvijai ir Estijai siekiant strateginių euroatlantinės integracijos tikslų, dešimtmetis.

REKLAMA
REKLAMA

Šį dokumentą 1998 metų sausio 16 dieną Vašingtone pasirašė Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV prezidentai Algirdas Brazauskas, Guntis Ulmanis, Lennartas Meri ir Billas Clintonas.

REKLAMA

URM vertinimu, Chartija dar kartą patvirtino ištikimybę bendroms laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių vertybėms bei laisvosios rinkos principams.

"Chartija atspindi ilgalaikį strateginį JAV įsipareigojimą demokratijai, saugumui ir stabilumui Baltijos regione (...) Chartija sukūrė naują politinį pagrindą ir gaires stiprinti JAV ir Baltijos šalių bendradarbiavimą politinėje bei gynybos srityse", - rašo URM.

JAV padėjo Lietuvai, Latvijai ir Estijai sustiprinti savo demokratines institucijas, modernizuoti visuomenę, ekonomiką ir ginkluotąsias pajėgas, tapti NATO narėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Baltijos šalims tapus visateisėmis NATO ir Europos Sąjungos narėmis, buvo įgyvendinti pagrindiniai JAV ir Baltijos valstybių partnerystės chartijos tikslai.

"Šiandien Chartijos dvasią įkūnija mūsų partnerystė NATO, aktyvus Lietuvos dalyvavimas NATO ir JAV vadovaujamose tarptautinėse misijose Afganistane, Irake ir Balkanuose", - rašo URM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų