• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje prieš rinkimų maratoną vyrauja „superimperinis“ mąstymas, teigia Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas.

REKLAMA
REKLAMA

"Kiek čia tos retorikos yra, aš nežinau, bet kad ryškėja toks imperinis arba superimperinis mąstymas, tai šitai yra pastebima plika akimi. Bet tai gali būti susiję su ta rinkimų situacija. Po rinkimų gal viskas aprims ar jau bus tokia Rusijos strategija - sunku pasakyti. Bet tie dalykai yra akivaizdūs", - žurnalistams po trečiadienį vykusio komiteto posėdžio sakė parlamentaras.

REKLAMA

Pasak jo, uždarame posėdyje, kuriame dalyvavo ir Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas bei užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, buvo aptarta Rusijos vidaus situacija, bet esą tai nebuvo "joks aliarmas", tik reakcija į procesus kaimyninėje valstybėje.

"Čia joks aliarmas, tiesiog konstatavome tuo pokalbiu paprastą dalyką - kad santykiai su Rusija yra mūsų būtinybė, ji yra mūsų kaimynė. Antras dalykas, kad tie santykiai visgi priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo kitos pusės ir, savaime suprantama, kad tos kitos pusės elgesys atitinkamai atliepia ir mūsų santykius", - sakė J.Karosas.

REKLAMA
REKLAMA

VSD generalinio direktoriaus P.Malakausko nuomone, Lietuva turi išmokti bendrauti su savo kaimyne.

"Mano pozicija dėl Rusijos yra labai paprasta - aš visada sakydavau ir sakysiu, kad geografijos nepakeisi. Rusija buvo ir bus mūsų kaimynė ir mes turėtume daryti viską, kad Rusija būtų tikra reali mūsų partnerė. Bet kokią galimybę, kurią istorija mums suteikia, turėtume išnaudoti", - žurnalistams kalbėjo VSD vadovas.

P.Malakauskas teigė negalintis pateikti kaimyninės valstybės vidaus situacijos vertinimų, nes, pasak jo, tai yra Užsienio reikalų ministerijos, prezidento ir Seimo kompetencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį sekmadienį Rusijoje vyks žemųjų parlamento rūmų - Dūmos - rinkimai, o kitų metų kovą šios valstybės piliečiai rinks naują prezidentą.

Tuo tarpu 56 valstybes vienijantis ESBO rinkimų stebėjimo biuras - labiausiai gerbiama Europos rinkimų stebėjimo institucija - paskelbė Dūmos rinkimų boikotą, nurodydamas, kad negali suorganizuoti patikimo stebėjimo, nes Rusija bandė riboti jo stebėtojų skaičių ir delsė išduoti vizas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų