• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje grupė parlamentarų užsimojo skelbti referendumą dėl prisiekusiųjų teismo įteisinimo.
Kaip rašo dienraštis "Kauno diena", Seime įregistruotas ir jau svarstomas daugiau kaip 40-ties parlamentarų pasirašytas nutarimo projektas "Dėl referendumo dėl visuomenės atstovų dalyvavimo teismų darbe paskelbimo". Šiuo teisės aktu nustatoma, kad skelbiamas patariamasis referendumas.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto iniciatoriai tvirtina, kad per teismo tarėjus arba prisiekusiuosius visuomenė teismų darbe dalyvauja beveik visose Europos Sąjungos šalyse. Anot jų, "visuomenė nepasitiki teismais, juos vertina kaip korumpuotas institucijas, pati teisminė valdžia yra nutolusi nuo visuomenės", todėl prisiekusiųjų arba tarėjų dalyvavimas teismų darbe gali padėti išspręsti šias su teismų darbu susijusias problemas.

REKLAMA

Seimo teisininkai savo išvadoje nurodė, kad konsultaciniam referendumui teikiama nuostata gali prieštarauti Konstitucijai, mat Konstitucinis Teismas yra pažymėjęs, kad teisminė valdžia, Lietuvoje yra formuojama ne politiniu, bet profesiniu pagrindu, o Konstitucija nenumato teismo tarėjų ar prisiekusiųjų instituto. Tačiau praėjusią savaitę posėdžiavęs parlamentinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas 4 balsais prieš 3 nusprendė, kad siūloma referendumo nuostata neprieštarauja Konstitucijai ir gali būti teikiama rinkėjų apsisprendimui.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu dauguma rinkėjų konsultaciniame referendume pritartų nuostatai, jog reikia siekti prisiekusiųjų arba tarėjų dalyvavimo teismų darbe, Seimas galėtų per tam tikrą laiką pakeisti Konstituciją ir įstatymus, įteisindamas šią nuostatą.

Nutarimo projektą dar turės svarstyti Seimas plenariniame posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų